Održivi razvoj planinskih rijeka - iskustva iz Slovenije

Autor: B. O. Objavljeno: 20.09.2023. 🕜 13:11 Lokacija: Zagreb
  • Slapovi na Mrežnici kao ilustracija hidroenergije, vodnog potencijala, ali i prirode (foto: Tonka 2007.)

• slapovi, rijeke, Mrežnica
    Izvor: Antonia Hohnjec

Javnost nije naklonjena gradnji elektrana koje zadiru u okoliš

Složenost pitanja održivosti opskrbe energijom, a posebice električnom, proizlazi iz suprotstavljenosti zahtjeva za niskom cijenom energije, ekonomskom uspješnosti, društvenom održivosti i zaštitom okoliša. To vrijedi i kada se radi o hidroelektranama, njihovom pogonu i gradnji jer tu postoje različiti interesi i shvaćanja.

Javnost nije naklonjena gradnji elektrana koje zadiru u okoliš. Međutim, kada je riječ o zaštiti prirode, neka su ograničenja pretjerana i ne dopuštaju nove projekte.

Zato su važna istraživanja javnog mišljenja, baš kao i rasprave, pojašnjenja, predstavljanja i podizanje svijesti o dobrobitima, posljedicama i učincima ulaganja u razne vrste obnovljivih izvora.

Od svih obnovljivih izvora, hidroelektrane su najznačajnije s gledišta proizvodnje, stvaranja novih radnih mjesta, pružanja građevinskih usluga za lokalno stanovništvo i rješavanja sigurnosno-ekoloških pitanja kada se radi o zahvatu u vodotokove, pravodobnom planiranju i utjecajima na smanjivanje emisija ugljikovog dioksida.

Više o tome moguće je pročitati u članku doc. dr. Drage Paplera, koji je objavljen u aktualnom broju stručnog časopisa EGE.

Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovija kretanja u energetici, možete se pretplatiti OVDJE.

TAGOVI