Tko će dovesti geotermalnu energiju u Bjelovar

Autor: N. D. Objavljeno: 21.09.2023. 🕜 13:33 Lokacija: Bjelovar
  • Karta geotermalnog potencijala kontinentalnog dijela Hrvatske (izvornik: AZU 2021.)

• geotermalna energija, geotermalni potencijal, AZU
    Izvor: AZU

Dovoljna je jedna ponuda, ali vrijedna da Hrvatska dobije prvi sustav geotermalnog grijanja na lokalnoj razini

Jedina, ali vrijedna ponuda pristigla je na javni natječaj gradske tvrtke Terme Bjelovar za izgradnju istražne geotermalne bušotine GT-1 u Velikom Korenovu. Riječ je o ponudi ugledne hrvatske tvrtke Crosco, a iako je ponuđeni iznos dosta viši od planiranog, ponuda će biti prihvaćena.

Viša cijena nije nas začudila jer i na prethodnom natječaju je bila otprilike tu negdje, a nama je najvažnije da imamo zatvorenu financijsku konstrukciju i možemo krenuti s realizacijom ovog projekta koji je ustvari početak jedne velike priče o district heatingu, odnosno grijanju čitavih gradskih kvartova uz pomoć obnovljivih izvora energije”, kazao je gradonačelnik Dario Hrebak za Klikni.hr.

Što se pak tiče financijske konstrukcije, naveo je da je PDV za tvrtku Terme Bjelovar prolazna stavka, a da će preostalih oko 3,5 milijuna eura biti podmireno iz više izvora financiranja, pri čemu će udio Grada Bjelovara ostati u manjini. Oko 1,3 milijuna eura osigurale su Kraljevina Norveška, Lihtenštajn i Island, a dodatnih milijun eura stiže iz Ministarstva regionalnog razvoja. Preostalih 1,2 milijuna eura podmirit će Grad Bjelovar, no postoji šansa da se još 400.000 eura osigura iz izvanproračunskih izvora.

Prema uvijek optimističnim planovima gradonačelnika, geotermalna bušotina u Korenovu trebala bi proraditi već do travnja iduće godine. Geotermalnom energijom iz tog izvora trebale bi se napajati tvrtke poput Bjelovarskog sajma, ali i budućih toplica, te poslovna zona u Velikom Korenovu.

TAGOVI