Poslovna suradnja FZOEU-a i AZU-a

Autor: B. O. Objavljeno: 13.09.2023. 🕜 09:39 Lokacija: Zagreb
  • Neboder Zagrebtower, sjedište Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (foto: BL 2017.)

• MINGOR, FZOEU, zgrade, neboderi
    Izvor: B.L.

Uspostavljanje suradnje u planiranju i provedbi programa za poticanje korištenja geotermalne, ali i ostalih obnovljivih oblika energije

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovaj tjedan je potpisan sporazum o poslovnoj suradnji između FZOEU-a i Agencije za ugljikovodike (AZU). Cilj sporazuma je uspostavljanje suradnje u planiranju i provedbi programa za poticanje korištenja geotermalne, ali i ostalih obnovljivih oblika energije. Sporazum su potpisali direktor Fonda Luka Balen i predsjednik Uprave AZU-a Marijan Krpan.

"Hrvatska je svoj energetski razvoj, u skladu sa smjernicama Europske unije, već usmjerila k postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine. Preduvjet za to je povećanje udjela obnovljivih izvora u potrošnji energije na razini EU-a na najmanje 55 posto do 2030. te smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine. Strateškim dokumentima, poput Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana, Strategije energetskog razvoja, Strategije prilagodbe klimatskim promjenama te Strategije niskougljičnog razvoja, i Hrvatska je postavila ambiciozne nacionalne ciljeve te definirala aktivnosti kojima ih planira postići. Jedan od ključnih ciljeva je dekarbonizacija energetskog sektora, što podrazumijeva povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i visokoučinkovite kogeneracije te povećanje energetske učinkovitosti u svim sektorima, posebice u toplinarstvu", izvijestio je FZOEU.

Sukladno tome, Fond je planirao odgovarajuće programe financiranja te brojne informativno-edukativne aktivnosti, kako bi dodatno potaknuo zelenu tranziciju. 

Jedan od budućih programa sufinanciranja trebao bi se baviti i poticanjem korištenja geotermalne energije, kao jednog od oblika obnovljive energije, a čiji razvoj bi trebala potaknuti upravo stručna suradnja s Agencijom.

TAGOVI