Prilika za dodjelu 2 500 eura za sunčanu elektranu

Autor: B. O. Objavljeno: 11.09.2023. 🕜 09:15 Lokacija: Zagreb
  • Radovi na postavljanu fotonaponskih modula na krov (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• sunčane elektrane, fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi
    Izvor: Shutterstock

Otvoren je nagradni natječaj '2030. je danas'

Zelena energetska zadruga (ZEZ) i Raiffeisenbank u Hrvatskoj otvorili su treće izdanje nagradnog natječaja '2030. je danas' u kojem 10 domišljatih sudionika ima priliku osvojiti 2 500 eura sufinanciranja cjelokupnog troška realizacije sunčane elektrane za obiteljsku kuću.

Nagradu će osvojiti oni sudionici koji se u prijavi na natječaj istaknu svojom vizijom života u 'sunčanom' gradu - gradu koji najviše koristi Sunčevu energiju koja mu je dostupna. 

Za ostvarivanje prava na sufinanciranje, u prijavnom obrascu na web stranici natječaja bit će potrebno podijeliti svoju viziju 'sunčanog' grada tekstom do 500 znakova i pratećom fotografijom. Tekst i fotografija trebaju dočarati kako izgleda 'sunčani' grad, kako ljudi u njemu žive, odnosno po čemu se razlikuje od života u gradu koji se primarno oslanja na fosilne energente. 

Jednostavnije i isplativije

Drugi uvjet za sudjelovanje jest izrađen glavni projekt sunčane elektrane do datuma zatvaranja natječaja, priopćeno je iz ZEZ-a. Glavni projekt iskoristiv je za ostvarenje fotonaponskog sustava i do dvije godine nakon izrade, a za njegovu izradu potrebno je i do 15 radnih dana, stoga organizatori pozivaju građane koji su zainteresirani za sudjelovanje u ovom natječaju da ne čekaju zadnji tren za prijavu.

"Jedan od ključnih razloga postojanja našeg servisa 'Na sunčanoj strani' jest učiniti realizaciju sunčane elektrane jednostavnijom i isplativijom za građane. To nam je motivacija i za organizaciju ovog natječaja. Ovogodišnjom temom natječaja ujedno želimo podići svijest o tome da je Sunčeva energija iskoristiva u svakom dijelu Hrvatske i da bi svaki naš grad mogao biti 'sunčani', koji tako može postati energetski neovisniji, s većom kvalitetom života za svoje građane, u kojem se Sunčeva energija može iskoristiti za lokalni razvoj", izjavila je Kristina Lauš, voditeljica komunikacija u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Održivi rast

"Ponosni smo na suradnju sa Zelenom energetskom zadrugom koja predano i vrijedno radi na osvješćivanju ove važne tematike i inicijative, za koju vjerujemo da će u budućnosti dobiti sve više na značaju. U RBA Hrvatska ovim projektom, a i drugim dijelovima poslovanja, sve više važnosti pridajemo održivom rastu i edukaciji o energetskoj neovisnosti. Veseli nas što ovaj natječaj ulazi u treću godinu postojanja i pozivamo sve građane koji razmišljaju o ugradnji sunčanih elektrana da se prijave kako bismo što prije ostvarili taj cilj", dodala je Sara Foršek Pažin, menadžerica za održivost u RBA Hrvatska.

Inače, ovo je treće izdanje nagradnog natječaja '2030. je danas'. U sklopu prethodna dva izdanja, organizatori su dodijelili pet besplatnih sunčanih elektrana, 17 besplatnih glavnih projekata te 10 sufinanciranja fotonaponskih sustava u iznosu od 2 500 eura. 

Prijave se zaprimaju do 20. listopada na web adresi neprofitnog servisa 'Na sunčanoj strani' kojim Zelena energetska zadruga pomaže u ostvarenju sunčanih elektrana: https://nasuncanojstrani.hr/nagradni-natjecaj/.

TAGOVI