Sunce za Girice

Autor: B. O. Objavljeno: 12.09.2023. 🕜 09:14 Lokacija: Cres
  • Gradska luka u Cresu (izvornik: Geert Willemarck, Pixabay, 2021.)

• Cres, otoci, Primorsko-goranska županija
    Izvor: Geert Willemarck, Pixabay

Dječji vrtić će korištenjem fotonaponskog sustava uštedjeti oko dvije tisuće eura na računima za električnu energiju godišnje

Kako je bilo najavljeno, početkom rujna počelo je postavljanje sunčane elektrane snage 20 kW na zgradu Dječjeg vrtića Girice u Cresu. Izvođač radova, tvrtka Elektrokem iz Sesveta, odabrana je za najpovoljnijeg ponuđača u postupku javne nabave. Radovi, čija je vrijednost oko 35 tisuća eura, bit će gotovi do konca rujna. Prema očekivanjima, dječji vrtić će korištenjem fotonaponskog sustava uštedjeti oko dvije tisuće eura na računima za električnu energiju godišnje.

Sunčana elektrana na tom dječjem vrtiću dio je aktivnosti u sklopu projekta 'Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju', čiji je cilj povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. 

Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura, a sufinanciraju ga Island, Kneževina Lihtenštajn i Kraljevina Norveška koristeći Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. s bespovratnih 1,1 milijuna eura, uz sufinanciranje Hrvatske u okviru Programa 'Energija i klimatske promjene'.

Nositelj projekta je Istarska županija, a partneri su gradovi Cres, Čakovec, Ivanić Grad, Poreč, Pula i Zaprešić, potom Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te dva partnera iz Norveške, Greenstaat Energy i Stiftelsen Seed Forum Norway. 

Zahvaljujući projektu, bit će izgrađene 22 integrirane sunčane elektrane ukupne snage jedan MW na javnim objektima na područjima gradova-partnera, javlja Grad Cres

TAGOVI