Sunčana elektrana za bečku gradsku vijećnicu

Autor: B. O. Objavljeno: 18.09.2023. 🕜 09:19 Lokacija: Beč (Austrija)
  • Panorama Beča (foto: BL, lipanj 2018.)

• Beč, gradovi, Austrija
    Izvor: B.L.

Na površinama u gradskom vlasništvu već se nalaze 252 fotonaponska sustava ukupne snage od oko 34 MW

Nova sunčana elektrana na krovu zgrade bečke gradske vijećnice koja će zauzimati površinu od oko 1 110 četvornih metara bit će puštena u rad krajem rujna ove godine.  S ukupnom snagom od 234,5 kW i više od 570 solarnih modula postrojenje bi trebalo proizvoditi oko 223 tisuće kW h električne energije godišnje. 

Tolika količina energije potrebna je za godišnju opskrbu oko 110 bečkih kućanstava. Time bi se također emisija CO2 trebala smanjiti za oko 130 tona, priopćeno je iz Međunarodnog ureda Grada Beča.

Fotonaponski sustav na krovu vijećnice važna je komponenta velike bečke inicijative kojom se želi povećati proizvodnja iz Sunčeve energije, a bečka gradska vijećnica time daje izvrstan primjer, istaknuo je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

 

Građani i poduzetnici

Beč kontinuirano postavlja fotonaponske sustave na javne zgrade i površine. Tako se, primjerice, na površinama u vlasništvu grada nalaze 252 fotonaponska sustava ukupne snage od oko 34 MW. Od toga je oko 60 sustava smješteno na odgojno-obrazovnim ustanovama kao što su škole ili vrtići. 

Osim toga, u funkciji je osam sunčanih elektrana na zgradama gradske uprave, a trenutačno traju radovi na još četiri zgrade. 

Kako bi potaknuo i građane i poduzetnike na korištenje solarne energije, glavni grad Austrije nudi subvencije za postavljanje solarnih modula, a u Beču postoji i centar u kojem se besplatno može dobiti više informacija o postupku prelaska na obnovljive izvore.

TAGOVI