Ogroman pad cijena fotonaponskih modula ugrožava europske proizvođače opreme

Autor: N. D. Objavljeno: 13.09.2023. 🕜 11:24 Lokacija: Zagreb
  • Dio sunčane elektrane (izvornik: pornvit_v / Shutterstock, 2011.)

• sunčane elektrane, fotonaponski sustavi, fotonaponski moduli, Sunčeva energija
    Izvor: pornvit_v / Shutterstock

Strmoglavi pad cijene solarne opreme ugrozio je velike uvoznike u Europi koji imaju skladišta puna skuplje robe

Europske tvrtke za proizvodnju solarnih modula, bez trenutačne akcije, suočit će se s najavama nesolventnosti, procjenjuje SolarPower Europe (SPE), krovna europska organizacija koja okuplja tvrtke iz cijelog dobavnog lanca solarne energije. 

Stoga su ovaj tjedan uputili apel europskim institucijama i čelnicima želeći ukazati na problem u sektoru koji je nastao posljednjih mjeseci naglim smanjenjem cijena solarnih modula u Europi. Od početka godine cijene fotonaponskih modula pale su za više od 25% na manje od 0,15 EUR/W te su sada niže i od cijena u razdoblju prije pandemije, znatno otežavajući europskim proizvodnim tvrtkama prodaju svojih proizvoda, piše Poslovni dnevnik.

Cijena panela prosječne učinkovitosti od siječnja je s 30 centa/W pala na 22 centa/W, dok su visokoučinkoviti paneli pojeftinili s 40 centa/W na 31 cent/W samo u osam mjeseci i cijene dalje padaju, pokazuju podaci SPE-a. Zavladala je uzbuna jer su skladišta puna skuplje robe. Rješenje bi bilo povećavanje potražnje, koja u EU stalno raste. Među ostalim, predlažu i hitnu kupnju zaliha modula europskih proizvođača, inače mjeru koju smatraju neophodnom u neposrednoj budućnosti kao jedini učinkovit način za rješavanje problema prijeteće amortizacije zaliha i osiguravanje opstanka za mnoge europske proizvodne tvrtke u ovom sektoru.

 
Rizik od stečaja

 

Time ih se dovodi u rizik od stečaja jer će znatne zalihe morati devalvirati, obavijestio je SolarPower Europe, pa u upozorenju Europskoj komisiji iznose da će se, ako trenutačna reakcija izostane, europske tvrtke za proizvodnju solarne energije suočiti s daljnjim najavama nesolventnosti. Bankrot proizvođača Norwegian Crystals, velikog proizvođača ingota, loša je vijest za obnovu opskrbnog lanca solarne industrije u Europi.

U hrvatskim kompanijama potvrđuju da se s rekordno niskim cijenama ne može konkurirati te tako primjerice u Solvisu ističu da se nadaju skoroj reakciji Europske komisije s ciljem zaštite europskih proizvođača.

Nedavno smanjenje cijena solarnih PV modula može se objasniti “savršenom olujom” u globalnom solarnom PV sektoru. Kombinacija jakih globalnih signala potražnje tijekom pandemije (učinak biča izazvan potražnjom) dovela je do novih, velikih ulaganja u solarne opskrbne lance, uz žestoku konkurenciju kineskih dobavljača. To je rezultiralo velikim viškom kapaciteta u cijelom lancu, što je dovelo do brzog pada cijene silicija za module, a ovo je pogoršano blagim, privremenim, usporavanjem europskog solarnog tržišta, na kojem su čini se ulogu imali i veletrgovci i programeri koji naručuju velike količine fotonaponske opreme.

IEA JE navela da će do 2025. svijet gotovo u potpunosti ovisiti o Kini u proizvodnji solarnih panela.

Na temelju proizvodnih kapaciteta u izgradnji, kineski udio u globalnoj proizvodnji polisilicija, ingota i pločica će, navode, brzo dosegnuti gotovo 95%. Kineski Xinjiang još sredinom prošle godine je činio 40 posto globalne proizvodnje polisilicija. U solarnim fotonaponskim globalnim opskrbnim lancima ova razina koncentracije podrazumijeva, prema izvješću IEA značajnu ranjivost, a solarna PV industrija nije iznimka i oko 30% globalnih tvrtki koje se bave proizvodnjom solarnih modula već lani je bilo izloženo umjerenom ili viskom riziku od bankrota.

 

Otkup viška proizvodnje?!

 

Europska solarna industrija upozorava i na bankrote zbog kineskog uvoza te predlaže brza rješenja, uključujući tako i EU Solar Manufacturing Bank, ‘dražbe otpornosti’ prema Net Zero Industry Act i ubrzanje tržišnog prihvaćanja neovisne sheme osiguranja održivosti – Solar Stewardship Init. Uspostava banke za proizvodnju solarne energije na razini EU-a slična je Banci vodika u sklopu Modernizacijskog fonda. Sustavom dvostrane konkurentne dražbe Banka će okupiti najjeftinije, a može se postaviti u nekoliko tjedana i tako bi dala prijeko potreban kratkoročni financijski poticaj u ponovnoj izgradnji solarnih opskrbnih lanaca u Europi.

Na kraju niza izlistanih prijedloga industrija pledira za povećanje potražnje za solarnom Europi, što se kratkoročno može provesti na regulatornom planu kroz ubrzanje obnovljivih izvora energije, pri čemu bi se čelnici EU-a, kako se u pismu navodi ,također trebali “pozabaviti inflatornim učincima koji trenutačno odgađaju solarne projekte”. Tu se kao primjer navodi suradnja s Europskom središnjom bankom (ECB).

U konačnici, jedini strukturni način za rješavanje prekapacitiranosti ponude je poticanje potražnje, pa tako navode to je “pobjeda za sve igrače u solarnoj industriji, kao i za europske gospodarske, sigurnosne i klimatske ciljeve”.

iative.

TAGOVI