Zeleni vodik za podzemno skladište plina

Autor: B. O. Objavljeno: 21.09.2023. 🕜 10:18 Lokacija: Washington (SAD)
  • Punionica vodika za vozila (izvornik: Shutterstock, veljača 2021.)

• vodik, punionice vodika, vozila na vodik
    Izvor: Shutterstock

Partnerstvo Bulgartransgaza s bugarskim, američkim i talijanskim tvrtkama

Bugarski operator plinskog transportnog sustava Bulgartransgaz i tvrtke Glavbolgarstroy Holding, Solar Turbines, Honeywell te Pietro Fiorentini ovaj tjedan su potpisali Memorandumom o razumijevanju, pokrenuvši tako razvoj pilot-projekta za proizvodnju i korištenje zelenog vodika za tehnološke potrebe u postrojenjima u podzemnom skladištu plina Čiren.

Memorandumom je predviđena izrada studije, a zeleni vodik proizveden u sklopu pilot-projekta koristio bi se za tehnološke potrebe kao gorivo na lokaciji i, prema planu, ne bi se isporučivao trećim stranama.

Prema riječima izvršnog direktora Bulgartransgaza Vladimira Malinova, provedba tog prvog vodikovog pilot-projekta u okruženju pokazat će u praksi učinkovit način smanjenja emisija stakleničkih plinova.

 

Glavni oslonac

"Uvjeren sam da će nakon današnjeg potpisivanja Memoranduma o razumijevanju plodonosno partnerstvo između bugarskih, američkih i talijanskih tvrtki s godinama jačati", dodao je. 

Rekao je kako je vodik glavni oslonac budućnosti gospodarstva i energije bez emisija. 

"Iskustvo operatora plinskih transportnih sustava jamčit će sigurnost infrastrukture koja će se koristiti i za prijenos vodika", dodao je.

Memorandum je potpisan u sklopu konferencije Krajobraz nove energije u Jugoistočnoj Europi, koja je održana početkom tjedna u Washingtonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, izvijestio je Bulgartransgaz.

TAGOVI