Deveta sunčana elektrana na porečkim javnim objektima

Autor: B. O. Objavljeno: 21.09.2023. 🕜 14:06 Lokacija: Poreč
  • Panorama Poreča u sumrak (izvornik: Josef Gadermeier, Pixabay, 2021.)

• Poreč, Istra, Istarska županija, gradovi, turizam
    Izvor: Josef Gadermeier / Pixabay

Krenula je gradnja fotonaponskog sustava za potrebe Doma za starije i nemoćne osobe Poreč

Nakon što je Poreč postavio sunčane elektrane na već osam objekata javne namjene – nekadašnjem odlagalištu Košambra, sportskim dvoranama Palestra i Veli Jože, školama u Novoj Vasi i u Žbandaju, zgradi vrtića u Dračevcu te dječjih vrtića Varvari i Baderna, počela je gradnja fotonaponskog sustava za potrebe Doma za starije i nemoćne osobe Poreč. 

U tom istarskom gradu podsjećaju kako je Poreč uspješnom prijavom projekta pod nazivom 'Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju' osigurao bespovratna sredstva za postavljanje te sunčane elektrane snage 58 995 kW, koja će svojim radom Sunčevu energiju pretvarati u prijeko potrebnu električnu. 

"Energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora planira se zadovoljiti nešto više od 25 posto prosječnih godišnjih potreba tog doma za električnom energijom, dok očekivano smanjenje emisija CO2 iznosi gotovo 10 tona godišnje", objavljeno je na stranicama Grada Poreča.

 

Održivi grad

"Poreč svoju budućnost vidi kao zelen, čist i održiv grad. Uz više od 2 500 novih ekoloških rasvjetnih tijela, uklanjanje jednokratne plastike iz uporabe, kontinuiranu energetsku obnovu zgrada javne namjene, kao i kulturnih dobara poput Gornjeg vrtića, pilot-projekt javnog prijevoza s električnim gradskim minibusom, 'Sunčanog ureda' koji nudi besplatnu podršku građanima na putu ugradnje vlastite sunčane elektrane, sunčanih elektrana na vrtićima, dvoranama i drugim javnim objektima, do ostalih 40 projekata u području energetski i klimatski održivog razvoja, sigurno koračamo tim putem", komentirao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Osam elektrana snage 100 kW u proteklih osam godina rada proizvelo je gotovo 1,2 milijuna kW h zelene električne energije, čime su emisije CO2 u okoliš smanjene za oko 325 tona. Novom elektranom, ukupna snaga fotonaponskih sustava dosegnut će gotovo 160 kW.

Projekta 'Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju' financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška Financijskim mehanizmom Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava u okviru Programa 'Energija i klimatske promjene'. 

Trajanje projekta je 24 mjeseca, a njegova vrijednost je 1,4 milijuna eura. Proračun Poreča u sklopu projekta iznosi 82.674,80 eura, uz stopu sufinanciranja od 85 posto.

TAGOVI