Snažan rast ENNA grupe u prošloj godini

Autor: B. O. Objavljeno: 02.05.2023. 🕜 11:17 Lokacija: Vukovar
  • Sjedište Prvog plinarskog društva i Energije Naturalis u Vukovaru (izvornik: ENNA, 2021.)


• PPD, ENNA, zgrade
    Izvor: ENNA

Tijekom 2022. godine u potpunosti je obustavljena nabava Gazpromova plina

Financijski rezultati ENNA Grupe u 2022. narasli su u odnosu na 2021. godinu. Rast prihoda bilježi se u svim dijelovima poslovanja, pri čemu su posebice rasli prihodi od prodaje u inozemstvu. 

Konsolidirani prihodi iznose 60,7 milijardi kuna (osam milijardi eura), što predstavlja rast od 62 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pri tome su tvrtke grupacije sa sjedištem u Hrvatskoj ostvarile 29,3 milijardi kuna (3,9 milijardi eura), a one sa sjedištem u inozemstvu 31,4 milijarde kuna (4,1 milijardu eura). 

Ukupna konsolidirana EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije) ENNA Grupe iznosi 628,9 milijuna kuna (83,5 milijuna eura), što predstavlja EBITDA maržu od jedan posto. Porez na dobit ENNA Grupe u Hrvatskoj za prošlu godinu iznosi 129 milijuna kuna (17 milijuna eura), od čega je tzv. porez na ekstraprofit 35,6 milijuna kuna (4,7 milijuna eura).

ENNA Grupa je tijekom 2022. upravljala društvima u djelatnostima energetike, logistike i prehrambenom sektoru. Perjanice ENNA Grupe u ovim segmentima su Prvo plinarsko društvo (PPD), ENNA Opskrba, ENNA Logic te ENNA Fruit. 

 

Pristup plinskim burzama 

PPD je 2022. završio s prihodima od poslovanja od 32,9 milijardi kuna (4,4 milijarde eura), što je porast od 56 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pritom, na prodaju plina na inozemnom tržištu otpada 70 posto prihoda, dok na prodaju plina hrvatskim potrošačima otpada 30 posto ukupnog prihoda PPD-a. 

Na rast prihoda PPD-a najznačajnije je utjecao porast cijene plina na svjetskom tržištu, ali i visoka poslovna aktivnost grupacije na inozemnim tržištima. 

"U 2022. godini nastavljene su volatilnosti na europskom plinskom tržištu, koje je dodatno potaknuo rat u Ukrajini. Aktualiziralo se i pitanje sigurnosti opskrbe cijele Europe, dok je u kolovozu zabilježena rekorda cijena plina od gotovo 350 EUR/MW h. Istodobno, tijekom cijele 2022. PPD je za građane Hrvatske, sukladno HERA-inoj metodologiji za izračun cijene plina, osigurao plin po cijeni od 17 EUR/MW h, a zatim 41 EUR/MW h. Zahvaljujući snažnom portfelju, pristupu svim europskim plinskim burzama te dugogodišnjim financijskim partnerima PPD je uspješno prošao kroz financijski iznimno zahtjevnu prošlu godinu, pri čemu je jedan od najvećih izazova bio održanje likvidnosti neophodne za nesmetano trgovanje", objavljeno je, među ostalim, na stranicama ENNA Grupe

U ukupnim nabavama plina, LNG čini 40 posto, zemni plin nabavljen od europskih dobavljača 40 posto, a plin nabavljen od Gazproma 20 posto. Tijekom 2022. godine u potpunosti je obustavljena nabava Gazpromova plina. 

 

Dvije bušotine

U energetici, ENNA Grupa je i u 2022. nastavila sa značajnim ulaganjima u obnovljive izvore. 

Izvor: ENNA

Tvrtka ENNA Opskrba u drugoj godini poslovanja postala je jedan od vodećih subjekata na hrvatskom tržištu za izgradnju obnovljivih izvora i opskrbu poslovnih kupaca zelenom električnom energijom i prirodnim plinom. ENNA Opskrba zabilježila je prihode od 866 milijuna kuna (114,9 milijuna eura). Tvrtka je također ugovorila prodaju više od 1000 sunčanih elektrana za kućanstva u Hrvatskoj. 

Ulaganja u obnovljive izvore ostvaruju se i kroz društva ENNA Solar, ENNA Esco i ENNA Geo. ENNA Geo bavi se isključivo razvojem projekata koji za cilj imaju iskorištavanje geotermalne energije, a tijekom 2022. započelo je istraživanje dvije bušotine geotermalnih izvora energije u Slavoniji gdje se planira izgradnja geotermalnih elektrana.  

 

Obitelji zaposlenika Naftogaza 

ENNA grupa je i tijekom 2022. iznimnu pažnju posvetila najranjivijim skupinama društva pomažući kroz vlastitu Zakladu Novo sutra, ali i svoje tvrtke. Zaklada je nakon početka rata u Ukrajini organizirala dolazak više od 70 izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatsku te im i danas plaća troškove smještaja i režija. 

Riječ je o obiteljima zaposlenika ukrajinske državne energetske kompanije Naftogaz koja poslovno surađuje s Prvim plinarskim društvom. Uz to, PPD je u jesen 2022. pokrenuo humanitarnu akciju 'Svako dijete zaslužuje topao dom' u kojoj je svim domovima za djecu i SOS dječjim selima u Hrvatskoj podmirio troškove režija za struju i plin tijekom šest hladnih mjeseci (listopad – ožujak). 

Nastavljen je i projekt stipendiranja više od 50 djece s područja potresom pogođene Banovine.

TAGOVI