Najveća škotska odobalna vjetroelektrana krenula s radom

Autor: B. O. Objavljeno: 18.10.2023. 🕜 10:42 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Pučinska ('offshore') vjetroelektrana (izvornik: Thomas G. from Pixabay, 2023.)

• vjetroelektrane, pučinske vjetroelektrane, 'offshore' vjetroelektrane
    Izvor: Thomas G. / Pixabay

VE Seagreen snage 1 GW nalazi se u Sjevernom moru

Francuski energetski div TotalEnergies i njegov partner, tvrtka SSE Renewables sa sjedištem u Perthu u središnjoj Škotskoj izvijestili su kako je njihova odobalna (offshore) vjetroelektrana (VE) Seagreen operativna i radi projektiranom snagom od 1 075 MW.

VE Seagreen se nalazi u Sjevernom moru te je od obale Angusa udaljena oko 27 kilometara. Ona može proizvoditi oko 5 TW h električne energije, što je dovoljno za opskrbu gotovo 1,6 milijuna kućanstava godišnje ili pak dvije trećine svih škotskih domova, priopćio je TotalEnergies

Projekt, čija je gradnja započela u lipnju 2020., dovršen je za oko tri godine. Razvoj i gradnju vodio je, uz potporu TotalEnergiesa, SSE koji će sada upravljati tom pučinskom vjetroelektranom tijekom njezina očekivanog vijeka od 25 godina.

 

Neto nula emisija

"Iznimno sam zadovoljan što Seagreen proizvodi punom snagom, zbog čega je ona najveća odobalna vjetroelektrana tvrtke TotalEnergies na svijetu. Taj projekt od 1 GW novi je korak u ostvarivanju naše strategije izgradnje troškovno konkurentnog portfelja obnovljivih izvora svjetske klase za isporuku čiste, pouzdane i pristupačne energije našim kupcima", rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor TotalEnergiesa Patrick Pouyanné.

"Sudjelovanje u projektu sa SSE-om omogućilo nam je ojačati naše stručno znanje o offshore vjetroelektranama koje će biti izuzetno korisno za naše buduće projekte u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj. To je također vrlo dobra vijest za Škotsku, budući da Seagreen daje značajan doprinos ambiciji te zemlje da do 2045. dosegne cilj od neto nula emisija". 

"Sposobnost Seagreena da opskrbljuje do 1,6 milijuna domova značajno će doprinijeti energetskoj sigurnosti i proširiti vodstvo Škotske i Ujedinjenog Kraljevstva u proizvodnji čiste energije", izjavio je Alistair Phillips-Davies, izvršni direktor SSE-a.

"Ako želimo u potpunosti ostvariti potencijal te zemlje, potrebno nam je mnogo više Seagreensa i veselimo se suradnji s vladama, partnerima, ulagačima i lokalnim zajednicama kako bismo u budućnosti pokrenuli više značajnih projekata poput ovog", zaključio je.

TAGOVI