Zajedničko ulaganje u vjetroelektranu i pet sunčanih elektrana

Autor: B. O. Objavljeno: 19.10.2023. 🕜 09:44 Lokacija: Zagreb
  • Obnovljivi izvori: sunčane elektrane i vjetroelektrane (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• obnovljivi izvori, sunčane elektrane, vjetroelektrane
    Izvor: Shutterstock

Ulaganjem u energiju, Adris širi proizvodni portfelj, čime dugoročno zadovoljava i svoje potrebe za energijom iz obnovljivih izvora te osigurava dugoročnu stabilnost i održivost svojeg poslovnog sustava

Adris grupa i tvrtka Encro potpisale su u Zagrebu ugovor o zajedničkom ulaganju u obnovljive izvore. Kako je naznačeno u ugovoru, svaka tvrtka raspolagat će s 50 posto udjela u četiri projektna društva koja razvijaju šest projekata proizvodnje električne energije, jednu vjetroelektranu i pet sunčanih elektrana, ukupne priključne snage od 122,3 MW, odnosno 141,8 MW instalirane snage. 

Riječ je o dobro uravnoteženom proizvodnom portfelju zelene energije - sunca i vjetra, usklađenim s potrebama Adrisovih tvrtki. 

Prva proizvodnja iz sunčanih elektrana očekuje se krajem 2024., a iz vjetroelektrane početkom 2025., izvijestila je Adris grupa.

Ovim ulaganjem u obnovljive izvore energije, Adris grupa nastavlja sa snažnim investicijskim ciklusom, vrijednim više od 500 milijuna eura. Osim ulaganja u postojeće poslove - turizam, osiguranje i zdravu hranu - ulaganjem u energiju, Adris širi svoj proizvodni portfelj, čime dugoročno zadovoljava i svoje potrebe za energijom iz obnovljivih izvora, te osigurava dugoročnu stabilnost i održivost svoga poslovnog sustava.

"Uz daljnju diverzifikaciju Adrisovih ulaganja, ovim poslom osigurali smo samodostatnost i dugoročno zadovoljenje gotovo u potpunosti vlastitih potreba za energijom. Sami ćemo proizvoditi energiju iz održivih izvora dostatnu za opskrbu cijelog sustava. U doba izrazitih geopolitičkih nestabilnosti te posljedično neizvjesnosti opskrbe i cijena energenata, ovime Adris grupa povećava otpornost na vanjske šokove te jača održivost poslovnog sustava u cjelini. Pitanje redovite opskrbe energijom po stabilnim i predvidljivim cijenama danas nije samo pitanje profitabilnosti posla već i pitanje od strateškog značaja za Grupu. Ne manje važno, a u kontekstu globalnih kretanja vezanih uz ESG, ovim ulaganjem Adris se svrstava u red lidera zelene tranzicije u regiji", izjavio je Marko Remenar, predsjednik Uprave Adris grupe.

TAGOVI