Industrija vjetroenergije ima sve većih poteškoća s kvalitetom

Autor: N. D. Objavljeno: 23.10.2023. 🕜 15:23 Lokacija: Zagreb
  • Vjetroelektrana u sumrak (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Shutterstock

Vrijednost dionica tvrtki u industriji u godini dana pala je za trećinu, a ključno pitanje sve više postaje kvaliteta proizvoda

Najveći globalni proizvođači opreme za vjetroelektrane u sve su težoj financijskoj situaciji, a vrijednost njihovih dionica smanjena je i za do 30%, piše CNBC, uoči objave financijskih rezultata. Ključni njihov problem je opskrbni lanac vrijednosti, koji se pokazuje nepouzdan, te problemi u kvaliteti. 

Proizvođači su uhvaćeni u spiralu cjenovnog natjecanja uslijed sve agresivnijih politika energetske tranzicije, pokušavajući proizvesti veće turbine za konkurentnije cijene. Ali s većim turbinama koje se proizvode u kraćim proizvodnim ciklusima, ne čudi da je kvaliteta proizvodnje smanjena, pa je optimizma u industriji sve manje. To se počelo odražavati i na financijskim rezultatima velikih tvrtki u industriji.

Siemens Energy, vlasnik Siemens Gamese, čije su dionice 35% jeftinije nego lani, objavio je da će se problemi oko kvalitete vući godinama, te je tako u fokus javnosti stavio brige pouzdanosti europskih industrijskih proizvođača u toj branši. Usprkos poteškoćama, u trećem kvartalu objavili su narudžbe na razini 14,9 mlrd. eura, što je povećanje veće od 50% u odnosu na prije godinu dana, najviše za potrebe Siemens Gamese i Grid Technologies.

Ipak, tu je 2,2 mlrd. eura penalizacije zbog kvalitete pa je Siemens Energy prijavio da očekuje neto gubitak ove godine na razini 4,5 mlrd. eura. Analitičari smatraju da je "kompanija osjetljiva zbog negativnog priljeva kapitala u idućoj godini", piše CNBC i konstatira da zbog toga banke smanjuju očekivanu cijenu dionice te tvrtke.

Izvor: Shutterstock
Opskrbni lanci i sve lošija oprema

 

Vrijednost dionice Orsteda u godinu dana prepolovila se, a Deutsche bank je ranije smanjila njezinu očekivanu cijenu za 36% u očekivanju financijskih rezultata 1. studenog. Sličan problem ima i Vestas, koji će rezultate objavili 8. studenog, a tvrtka kontinuirano povećava narudžbe, iako joj je cijena dionice pala za 30% u godinu dana. Cijela industrija muči istu muku, što brine investitore. Problem su kašnjenja u isporukama zbog opskrbnih lanaca, manji poticaji i veće kamatne stope.

ONYX Insight, koji analizira projekte u vjetroenergiji i prati ih više od 14.000 u 30 zemalja, otkrio je prošli tjedan u izvješću da opskrbni lanci ostaju najveći izazov za sektor.

Ta analitička tvrtka, koja je u vlasništvu britanskog energetskog diva BP-a, intervjuirala je rukovodeće ljude u više od 40 vlasnika i operatera vjetroelektrana širom svijeta kako bi procijenila raspoloženje čelnika u industriji i otkrila da je 57% njih navelo opskrbni lanac i više cijene opreme kao glavni problem.

 

Ispitanici ONYX-a također su izrazili zabrinutost glede pouzdanosti, pri čemu 69% očekuje više problema s pouzdanošću zbog starenja opreme, a 56% vidi probleme povezane s novom tehnologijom. Samo 22% očekivalo je manje problema s pouzdanošću zbog novih poboljšanja tehnologije turbine.

"Kako sektor sazrijeva, turbine su sve starije, a stopa kvarova elektromehaničkih sustava raste s godinama. Isto tako, početno radno razdoblje novijih turbina bilježi niz kvarova zbog kraćih razvojnih ciklusa, novih dizajna turbina i pritiska na cijene turbina. To rezultira strojevima koji nisu dovoljno izdržljivi.", primijetio je Ashley Crowther iz ONYX-a. 

 

 

 

TAGOVI