Obnovljivi vodik iz Biskaje

Autor: B. O. Objavljeno: 25.10.2023. 🕜 09:07 Lokacija: Madrid (Španjolska)
  • Logo Repsola na ulazu u poslovnu zgradu u sklopu Poslovnog kampusa u Madridu (izvornik: Repsol / Flickr, 2023.)

• Repsol, logo, zgrade
    Izvor: Repsol / Flickr

Španjolski energetski div nastavlja ulagati u vodikovu energetiku

Španjolska energetska tvrtka Repsol krenula je s proizvodnjom obnovljivog vodika u svojem industrijskom centru Petronor u pokrajini Biskaji. Zahvaljujući elektrolizatoru snage 2,5 MW moguće je proizvesti 350 tona obnovljivog vodika godišnje za industrijsku upotrebu, uglavnom u rafineriji te tako pridonositi proizvodnji s nižim ugljičnim otiskom.

Obnovljivi vodik također se koristi u Tehnološkom centru Abanto y Ciérvana za pogon autobusa i teški teretni prijevoz. U tu su svrhu, Repsol i Baskijska energetska agencija tamo su smjestili prvu punionicu vodika u Baskiji, koja taj energent dobiva iz elektrolizatora u Petronoru kroz vodikovod koji je postavio distributer plina, tvrtka Nortegas.

Rad tog elektrolizatora prekretnica je na Repsolovom putu prema nultim neto emisijama, u čemu transformacija njegovih industrijskih postrojenja igra ključnu ulogu.

 

Zajednički europski interes

U Petronoru će u narednim godinama biti postavljena još dva elektrolizatora snage 10 MW i 100 MW, javlja Repsol. Potonji je Europska komisija prepoznala kao važan projekt od zajedničkog europskog interesa (eng. Important Project of Common European Interest; IPCEI).

Repsol će graditi elektrolizatore kao polugu dekarbonizacije u blizini svoja četiri velika industrijska centra u Španjolskoj. Snaga elektrolizatora u Cartageni bit će 100 MW i također je prepoznat kao IPCEI. Onaj pak u Tarragoni snage 150 MW bit će najveći elektrolizator u Španjolskoj, a Europska komisija ga je odabrala kao inovativni projekt za dobivanje sredstava u okviru programa Fonda za inovacije. 

Repsol planira postavljati elektrolizatore snage 30 MW i u blizini svojih industrijskih kompleksa u Puertollanu i A Coruñi.

Inače, Repsol je vodeći proizvođač i potrošač vodika u Španjolskoj. Trenutno proizvodi oko 360 tisuća tona vodika godišnje u svojim industrijskim pogonima, što predstavlja gotovo 60 posto španjolske potražnje.

TAGOVI