Čak dva milijuna eura za poticanje zelenih ulaganja

Autor: B. O. Objavljeno: 13.11.2023. 🕜 14:31 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)
  • Panorama Podgorice (izvornik: Predrag Janković / Shutterstock, 2023.)

• Podgorica, Crna Gora
    Izvor: Predrag Janković / Shutterstock

Kreditnim sredstvima žele se poduprijeti ulaganja u zelene tehnologije, materijale i rješenja za zgrade u privatnom vlasništvu u Crnoj Gori

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz potporu Europske unije i Austrije, potiče ulaganja u energetsku učinkovitost u Crnoj Gori davanjem kredita od dva milijuna eura NLB Banci Podgorica.

Kreditnim sredstvima žele se poduprijeti ulaganja u zelene tehnologije, materijale i rješenja za zgrade u privatnom vlasništvu. Korisnici će tako dobiti pomoć u odabiru i kupnji energetski učinkovite opreme za toplinsku izolaciju, prozora, dizalica topline i fotonaponskih modula koji će pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova, troškova energije te poboljšati kvalitetu njihovog života, izvijestio je EBRD

"Drago nam je što s našim komercijalnim i institucionalnim partnerima potičemo prilike za zelena ulaganja za vlasnike kuća diljem zemlje. Stambene zgrade uzrokuju značajnu količinu emisija CO2 – zato će naša sredstva napraviti primjetnu pozitivnu razliku za građane Crne Gore, njihove troškove energije i okoliš u zemlji", izjavio je Remon Zakaria, čelnik EBRD-a za Crnu Goru. 

 

Bespovratni novac EU-a

"Ulaganje u energetsku učinkovitost je dobitna za sve. Poboljšava okoliš, smanjuje troškove grijanja zimi i hlađenja ljeti, zgrade dobivaju na vrijednosti i pružaju veću udobnost, a ušteda vraća kredit. Drago nam je što možemo podržati privatna ulaganja korisnika bespovratnim novcem EU-a kako bismo program učinili još privlačnijim građanima", istaknuo je Yngve Engstroem, šef Odjela za suradnju Izaslanstva EU-a u Crnoj Gori. 

"Sretni smo što možemo surađivati s našim institucionalnim partnerima kako bismo klijentima osigurali nova sredstva. To će osigurati da vlasnici stambenih kuća dobiju potrebna sredstva za bitna ulaganja s pozitivnim utjecajem na okoliš", napomenuo je Martin Leberle, predsjednik NLB Banke Podgorica. 

TAGOVI