Gotovo trećina hrvatskog graditeljstva već je digitalizirana

Autor: B.L. Objavljeno: 17.11.2023. 🕜 10:27 Lokacija: Zagreb
  • Pano s konferencije DigiDeck23 održane 16. studenoga 2023. u Zagrebu (foto: BL, studeni 2023.)

• CDIH, DigiDeck, stručni skupovi
    Izvor: B.L.

Nove tehnologije treba pretvoriti u prilike za Hrvatsku

Čak 27% hrvatskih tvrtki koje posluju graditeljstvu već je u cijelosti digitaliziralo svoje poslovanje, a 33,7% ih je započelo s tim procesom. To pokazuju podaci iz 'Nacionalnog istraživanja o razini digitalizacije hrvatskog graditeljstva' koje je u uvodnom dijelu konferencije DigiDeck23 predstavila Monika Mlakić, predsjednica Centra za digitalnu izgradnju Hrvatske. U spomenutom istraživanju sudjelovalo je 230 tvrtki iz svih grana graditeljstva, a najviše odgovora dobiveno je od građevinskih i arhitektonskih tvrtki. Pri tome je zanimljivo i kako 39,2% ispitanih tvrtki već ima neku strategiju digitalizacije, a kada je pak riječ o preprekama za njezino uvođenje u poslovanje, 41,4% ispitanika izjavilo je kako je najveći problem u nedostatnim znanjima i vještinama, dok njih 26,5% glavnom poteškoćom smatra financiranje takvih projekata. S druge strane, 31,5% ispitanika izjavilo je kako za njih, kada se radi o uvođenju digitalizacije u poslovanje, nema nikakvih prepreka.

Digitalizacija je u svim područjima gospodarstva pa i društva neizbježna i u tim se procesima mora sudjelovati. To je pak naglasio Nikola Modrušan, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva u pozdravnom govoru na početku skupa. Pri tome je dodao i kako digitalno doba otvara nove mogućnosti, nove poslovne prilike i procese. "Digitalne usluge treba omogućiti svim korisnicima jer nema digitalnog društva, ako u njega nisu uključeni svi građani," također je istaknuo, ali i napomenuo kako ne treba strahovati od toga da će umjetna inteligencija jednom zamijeniti čovjeka.

Već drugo izdanje međunarodnog stručnog skupa i pripadajuće izložbe s temom digitalizacije i primjene novih rješenja u graditeljstvu i srodnim strukama potvrdilo je veliko zanimanje stručne javnosti za te teme, a vrhunski predavači i sudionici rasprava opravdali su pruženo povjerenje. Primjerice, u početnom dijelu konferencije bilo je zanimljivo čuti izlaganje Gorana Suše, direktora Amelicor Engineeringa, jedne od vodećih europskih tvrtki za projektiranje i izvođenje složenih projekata za potrebe farmaceutske industrije, zdravstva i elektronike, tim više što je kao 'supredavača' imao pravog robota. Zanimljiv je bio i primjer primjene rješenja za digitalizaciju u arhitektonskom projektiranju koja se koriste u poznatom arhitektonskom uredu 3LHD, a osobito kada je riječ o izradi troškovnika i specifikacija. Uostalom, cilj svega toga je racionalizacija vremena, a time i cjelokupnog poslovanja, što opet znači niže troškove i brže ostvarivanje projekata. U svakom slučaju, priče više od dvadeset stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva pokazale su kako digitalne tehnologije, nova softverska i hardverska rješenja i BIM u graditeljskim projektima sve više postaju nezamjenjve.  

TAGOVI