Modernizacija riječke javne rasvjete

Autor: B. O. Objavljeno: 14.11.2023. 🕜 08:36 Lokacija: Rijeka
  • Panorama Rijeke i Kvarnerskog zaljeva (izvornik: maparetech from Pixabay, 2023.)

• Rijeka, Primorsko-goranska županija
    Izvor: maparetech / Pixabay

U tijeku je zamjena više od 13 500 svjetiljki novim i učinkovitijim u LED tehnologiji

U sklopu projekta modernizacije sustava javne rasvjete na području Rijeke, u tijeku je zamjena više od 13 500 svjetiljki novim i učinkovitijim u LED tehnologiji. Riječ je o zamjeni čak 85 posto svjetiljki u sustavu riječe javne rasvjete koji čini ukupno 16 tisuća svjetiljki, a projekt je započeo sredinom ove godine.

Radi se o projektu Grada Rijeke pa su tako sredstva za njegovu realizaciju osigurana u gradskom proračunu. Zamjenu svjetiljki, na temelju javnog natječaja, provodi tvrtka Energo.

"Za osvjetljenje prometnica odabrane su visokoučinkovite LED svjetiljke koje zadovoljavaju svjetlotehničke proračune sukladno zakonskim normama, doprinose zaštiti okoliša te povećavanju energetske učinkovitosti sustava. Projekt će se provoditi u sljedećih nekoliko godina, a u tijeku je njegova prva faza kojom je obuhvaćena zamjena oko 1 200 rasvjetnih tijela na području grada. Do sada su izvedeni radovi na zamjeni oko 850 rasvjetnih tijela na području 22 mjesna odbora, a do kraja ove godine izvest će se zamjene i preostalih 350 svjetiljki", objavljeno je na stranicama Grada Rijeke.  

 

Suglasnost konzervatora

Za realizaciju prve faze u gradskom proračunu je osigurano je 663 620 eura. Prvom fazom modernizacije obuhvaćena je zamjena dijela rasvjetnih tijela u sljedećim mjesnim odborima: Belveder, Brajda-Dolac, Brašćine-Pulac, Centar-Sušak, Draga, Drenova, Gornji Zamet, Grad Trsat, Kantrida, Kozala, Luka, Mlaka, Orehovica, Pašac, Pehlin, Podvežica, Potok, Srdoči, Sveti Kuzam, Sveti Nikola, Vojak i Zamet. Projekt će se nastaviti i u idućoj godini.

Projekt se provodi se sukladno zakonskoj regulativi iz područja svjetlosnog onečišćenja, a preostalih 15 posto svjetiljki koje nisu obuhvaćene ovim projektom predstavlja posebnu, dekorativnu rasvjetu, primjerice na Korzu ili na Trsatu, za čiju zamjenu nije dobivena suglasnost konzervatora, te tunelska rasvjeta koja je u sustavu javne rasvjete, a nije obuhvaćena ovim projektom te će se naknadno posebno razmatrati.

TAGOVI