Završen projekt investicija u energetsku učinkovitost Cemexovog pogona Sv. Juraj

Autor: N. D. Objavljeno: 20.11.2023. 🕜 15:33 Lokacija: Kaštela
  • Postrojenja tvornice cementa CEMEX u Kaštelima (foto: Tonka, 2012.)

• CEMEX, cementna industrija, cementare, tvornice
    Izvor: Antonia Hohnjec

A Cemex već ima planove za daljnja poboljšanja energetske učinkovitosti

Cemex Hrvatska predstavio je rezultate dvogodišnjeg investicijskog projekta pod nazivom „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE u sustavu otprašivanja linije za proizvodnju klinkera u pogonu Sv. Juraj“. Projekt je vrijedan 2,6 milijuna eura, a 1,3 milijuna eura, odnosno 50%, financirano je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

 Sam je projekt uključio čitav niz poboljšanja duž cijelog tehnološkog procesa, počevši od pripreme sirovine u rudniku, te uključio postavljanje nove LED rasvjete, zamjenu vreća na filter postrojenjima, rekonstrukciju cjevnog razvoda sustava otprašivanja, ugradnju frekventnih pretvarača na ventilatorima te ugradnju modernih sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata, kao i nadogradnju cjelokupnog sustava upravljanja i izvještavanja.

 
Slijede novi projekti u Dalmaciji i Zagrebu

 

Provedbom projekta uvedene su mjere energetske učinkovitosti koje su omogućile značajnu modernizaciju pogona Sv. Juraj. Njegovom realizacijom smanjena je energija utrošena za proces proizvodnje klinkera od 4 GWh/g, a usto se dio energije proizvodi u vlastitoj sunčanoj elektrani od 1 GWh/g. Prema emisijskom faktoru proizvodnje električne energije za Republiku Hrvatsku, ovim smo aktivnostima smanjili svoj ugljični otisak za preko 1.000 tona CO2.

 Stavljajući projekt u kontekst ostvarivanja ambicioznih klimatskih ciljeva, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska Alen Voloder naglasio je: „Smanjenje potrošnje energije u proizvodnji te snažnije korištenje obnovljivih izvora energije jedan je od ključnih ciljeva Cemexovog klimatskog programa Budućnost na djelu. Stoga smo prije nekoliko godina pokrenuli veliki investicijski ciklus u kojem je ovaj projekt samo jedan dio. Slijedi nam i rekonstrukcija peći u tvornici Sv. Juraj te rekonstrukcija naše zagrebačke betonare u Klari, ugradnja fotonaponskih sustava na krovovima u našim pogonima i terminalima te projekt korištenja otpadne topline za proizvodnju električne energije. Sredstva Modernizacijskog fonda EU, na osnovu preliminarnih rezultata, odobrena su i za nove projekte koji će nam omogućiti da postavimo sunčane elektrane na gotovo sve naše krovove u iduće dvije godine“.

Zaključeni projekt energetske učinkovitosti u pogonu Sv. Juraj nije prvi takav sufinanciran europskim sredstvima. U 2019. završen je projekt povećanja energetske učinkovitosti ovog pogona vrijedan 2,2 milijuna kuna, od čega je gotovo milijun kuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. 

 

Globalni cilj Cemexovog klimatskog programa Budućnost na djelu jest postati kompanija s neto nultom stopom emisija CO2 do 2050. Sve aktivnosti koje se provode usmjerene su na postizanje ciljeva smanjenja emisija koje potvrđuje inicijativa Science Based Targets. Oni uključuju 47 posto manje emisija CO2 po toni cementnog materijala i 35 posto manje sadržaja ugljika u betonu do 2030., kao i postizanje razine korištenja čiste energije od 65 posto udjela u potrošnji električne energije.

 

TAGOVI