Modernizacijom rasvjete do smanjenja proračunskih izdvajanja za električnu energiju

Autor: B. O. Objavljeno: 22.05.2023. 🕜 11:12 Lokacija: Velika Gorica
  • Park u Velikoj Gorici (izvornik: Nino Pavišić / Shutterstock, 2021.)

• Velika Gorica, Zagrebačka županija
    Izvor: Nino Pavišić / Shutterstock

Velika Gorica priprema se za zamjenu više od devet tisuća rasvjetnih tijela

Velika Gorica priprema se za modernizaciju sustava javne rasvjete kojom će se novom LED rasvjetom zamijeniti više od devet tisuća rasvjetnih tijela na tamošnjim cestama, a s glavnim ciljem smanjenja proračunskih izdvajanja za električnu energiju.

Zanimljivost nove tehnologije jest i mogućnost reguliranja jačine svjetlosti, čime će se ispoštovati nova pravila o svjetlostaju koji se uvodi u Hrvatskoj zbog smanjenja svjetlosnog onečišćenja

"Gorička rasvjeta tako će raditi na 100 posto snage od uključivanja do 20:30 sati kada sustav smanjuje jačinu na 80 posto do ponoći. Od ponoći do četiri sata ujutro rasvjeta će svijetliti na 50 posto, povećati se ponovno na 80 posto do šest ujutro te raditi na 100 posto do gašenja rasvjete. Ispoštivanje odredbi Pravilnika koji utvrđuje svjetlostaj uštedjet će dodatnih 32 posto na potrošnji energije", objavljeno je na stranicama Grada Velike Gorice.

 

Razlika u potrošnji

Prvi koraci za ovaj projekt bili su izrada elektrotehničkog projekta i ostale dokumentacije koja je pokazala potrebu za ovako velikim zahvatom, a sljedeći korak će biti osiguranje sredstava zahvaljujući financiranju Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu od 3,5 milijuna eura, što je glavnina od 4,5 milijuna eura procijenjene vrijednosti radova.

Za 4 100 sati rada postojeće javne rasvjete u Velikoj Gorici godišnje treba značajnih 7,2 MW h električne energije. Nova LED rasvjeta trošila bi četiri puta manje električne energije, odnosno 1,7 MW h. 

Razlika u potrošnji pokazala je da će se ulaganje isplatiti za 1,73 godine. Naime, na posljednjem javnom natječaju za opskrbu grada električnom energijom s HEP-om je ugovorena cijena od 0,46 eura za kW h (s PDV-om) koji sa spomenutih 7,2 MW h potrošnje daje godišnji električni račun javne rasvjete od 3,32 milijuna eura, odnosno 25 milijuna kuna.

Ipak, Velika Gorica, kao i ostali, danas ne plaćaju te iznose jer je intervencijom Vlade razlika do tržišne cijene namirena iz državnog proračuna. Zadrži li Vlada ovu mjeru i u narednim godinama, vrijeme povrata investicije zbog manjeg troška za električnu energiju će se produljiti, no energetska učinkovitost u ušteđenih 5,5 MW h i dalje će biti značajnih 76,7 posto. 

 

Bespovratna sredstva

Bez državne potpore, račun bi iznosio spomenutih 3,3 milijuna eura. Račun za električnu energiju bez državne potpore za rekonstruirani sustav s LED tehnologijom iznosio bi pak 773 tisuće eura godišnje.

Također, godišnje održavanje postojeće javne rasvjete iznosi 90 tisuća eura, dok je procjena održavanja novog sustava LED rasvjete 13 tisuća eura. 

Drugi projekt energetskih ušteda koji je već u provedbi je postavljanje sunčanih elektrana na 22 zgrade javne namjene. Vrijednost tog projekta je 654 tisuće eura, od čega je 533 tisuće financirano iz bespovratnih sredstava Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine. 

Tim projektom dječji vrtići, osnovne škole i drugi gradski objekti dobivat će 50 posto električne iz Sunčeve energije.

TAGOVI