FZOEU nastavlja predstavljati programe sufinanciranja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti

Autor: B. O. Objavljeno: 12.05.2023. 🕜 08:30 Lokacija: Martinska Ves
  • Neboder Zagrebtower, sjedište Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (foto: BL 2017.)

• MINGOR, FZOEU, zgrade, neboderi
    Izvor: B.L.

Poticajima koji su na raspolaganju javnom sektoru, ali i tvrtkama i građanima, želimo usmjeriti investicije na aktivnosti koje podržavaju zeleni rast i kružno gospodarstvo, kaže Mirko Budiša

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) nastavlja s predstavljanjem programa sufinanciranja projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za ovu godinu. Stoga je ovaj tjedan u Martinskoj Vesi u Sisačko-moslavačkoj županiji održana radionica na kojoj su se okupili predstavnici jedinica lokalne samouprave iz županije te predstavnici lokalnih komunalnih poduzeća i javnih ustanova.

Zamjenik direktora FZOEU-a Mirko Budiša istaknuo je kako i ove godine Fond nastavlja s nizom programa kojima je zajedničko da imaju razvojni karakter. 

"Poticajima koji su na raspolaganju javnom sektoru, ali i tvrtkama i građanima, želimo usmjeriti investicije na aktivnosti koje podržavaju zeleni rast i kružno gospodarstvo“, rekao je. „U županiji koja iza sebe ima posebno izazovne godine, koja se još uvijek nosi s posljedicama potresa, ovi su programi i poticaj i izazov, a mi vam kao Fond stojimo na raspolaganju kao partner i podrška", dodao je.

 

Otpad od hrane

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić je istaknuo važnost informiranja lokalne zajednice o svim mogućim i dostupnim sredstvima, posebice imajući u vidu prioritetne aktivnosti sanacije koje su nužne na većini područja županije, javlja FZOEU.

Mogućnosti za njihovo sufinanciranje iz nacionalnih, ali i europskih sredstava okupljenima su predstavili stručnjaci Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vlatka Gulan Zetić, voditeljica Službe zaštite prirode u Sektoru zaštite okoliša, predstavila je programe zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, dok je Vesna Cetin Krnjević, voditeljica Službe za podršku krajnjem korisniku za provedbu projekata u Sektoru za fondove EU-a, pojasnila programe financiranja nacionalne komponente projekata Europske unije te ulogu podrške korisnicima u njihovoj provedbi, najavivši pritom i programe financiranja projekata sprječavanja otpada od hrane. 

O programima poticanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora sudionicima je govorio Mladen Ilijević, voditelj Službe u Sektoru za energetsku učinkovitost, a Predrag Čuljak, voditelj Odjela u Posredničkom tijelu razine 2 je predstavio mogućnosti sufinanciranja koje nude fondovi EU-a, uključujući Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO). 

TAGOVI