Sredstva za energetsku učinkovitost i tranziciju te, među ostalim, očuvanje bioraznolikosti

Autor: B. O. Objavljeno: 21.03.2023. 🕜 09:11 Lokacija: Zagreb
  • Simbol održivosti, ulaganja i novca (FOTO: Towfiqu Barbhuiya from Stock, 2023.)

• održivost, ulaganja, novas
    Izvor: Towfiqu Barbhuiya

Za projekte suradnje hrvatskih i norveških institucija dodijeljeno 1,1 milijun eura

U sklopu Fonda za bilateralne odnose jučer je dodijeljeno 12 ugovora u vrijednosti od 1,1 milijun eura, a njima će se financirati stručna suradnja hrvatskih i norveških partnera. 

Ugovore su korisnicima dodijelili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj. E. Haakon Blankenborg.

Na početku svečane dodjele uvodno su se obratili ministar i veleposlanik te su obojica istaknuli vrijedan doprinos Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma u smanjenju socijalne i ekonomske nejednakosti u Europi, ali i jačanju bilateralne suradnje između Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske. Posebice su istaknuli važnost Fonda za bilateralne odnose u okviru kojeg je proveden poziv 'Jačanje bilateralne suradnje s Norveškom u području zelene tranzicije'. 

Sredstvima dodijeljenima upravo zahvaljujući tom pozivu financirat će se projekti vezani za energetsku učinkovitost, zelenu akvakulturu, pametne sustave u urbanim sredinama, očuvanje bioraznolikosti, energetsku tranziciju i zelenu tranziciju gospodarstva i društva općenito, priopćilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU).
 

Neprofitne organizacije 

Odlukom Zajedničkog odbora za bilateralne fondove koji se sastoji od predstavnika država donatora - Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te naših Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odabrano je 12 bilateralnih inicijativa. U ove je projekte uključeno 18 hrvatskih i 13 partnerskih institucija iz Kraljevine Norveške, a obuhvaćaju sveučilišta, fakultete, ministarstva, predstavnike regionalne i lokalne samouprave te udruge i neprofitne organizacije. 

Izvor: Vlad Hilitanu

Ministar Erlić istaknuo je da je od 25 milijardi eura koje Hrvatska ima na raspolaganju u narednom razdoblju, velik dio usmjeren prema provedbi zelenih politika, kako kroz ulaganja javnog sektora, tako i privatnog. 

Već sada vidimo pozitivne učinke na naše gospodarstvo koje će te investicije imati, a svaki uloženi euro koji u sebi ima i zelenu komponentu, višestruko će nam se isplatiti u kratkom roku.
 

'Zeleni' potencijal

"Današnjim ugovorima dodatno unaprjeđujemo našu uspješnu desetogodišnju suradnju i vrlo sam ponosan na njene dosadašnje rezultate. Riječ je o iznimnim projektima uz pomoć kojih se stručnjaci iz Hrvatske i Norveške povezuju i rade na rješenjima zelene tranzicije. Rat u Ukrajini možda je nakratko skrenuo fokus s Europskog zelenog plana, no ciljevi vezani za očuvanje i obnovu klime i okoliša polako se vraćaju u prvi plan. Današnji ugovori su potvrda da idemo u dobrom smjeru", naglasio je ministar.

"Uvjeren sam da će Hrvatska ostvariti svoj potpuni 'zeleni' potencijal kojeg ima u obilju. Hrvatska i Norveška su dobri partneri, a male zemlje se moraju držati zajedno", zaključio je veleposlanik Blankenborg.

TAGOVI