Ugovoreno 70% alokacije za energetsku obnovu zgrada

Autor: B.L. Objavljeno: 30.12.2022. 🕜 09:53 Lokacija: Zagreb
  • Skele na zgradi pri radovima na energetskoj obnovi, odnosno poboljšanju energetske učinkovitosti (izvornik: Igor Smirnoff / Shutterstock, 2020.)  

• energetska obnova, građevinarstvo, zgradarstvo, graditeljstvo
    Izvor: Igor Smirnoff / Shutterstock

Vrijednost sklopljenog ugovora s APN-om je 250 mil. kuna (33 mil. eura)

Za energetsku obnovu zgrada javnog sektora sklopljen je ugovor s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama u vrijednosti čak 250 milijuna kuna (33 mil. eura). Time je do sada je ugovoreno gotovo 700 mil. kuna (93 mil. eura) od raspoložive 1 milijarde kuna (133 mil. eura) bespovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru investicije 'C6.1.R1-I1 Energetska obnova zgrada za višestambene i javne zgrade neoštećene u potresu'. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt 'Energetska obnova zgrada javnog sektora ugovaranjem energetske usluge' potpisan je 28. prosinca ove godine. 

Bespovratna sredstava prema tom ugovoru namijenjena su energetskoj obnovi zgrada javnog sektora koje nisu oštećene u potresu i nemaju konstruktivna oštećenja zbog nekog drugog uzroka i u kojima se obavlja društvena djelatnost. Obnova će se provesti ugovaranjem energetske usluge, primjenom mjera energetske učinkovitosti i korištenjem obnovljivih izvora. To bi trebalo rezultirati uštedom na godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje (QH,nd) od najmanje 50% i uštedom na godišnjoj primarnoj energiji (Eprim) od najmanje 30% u odnosu na stanje prije obnove za svaku pojedinačnu zgradu ili kompleks zgrada. Pri tome će se koristiti integrirani pristup, uz mogućnost osiguravanja zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta i provođenje horizontalnih mjera kao što su ugradnja novih, odnosno ekonstrukcija postojećih elemenata pristupačnosti, ugradnja elemenata zelene infrastrukture, održive urbane mobilnosti i elektromobilnosti.

Očekuje se da će se tim projektom obnoviti najmanje 104 000 m2 građevinske bruto površine javnih zgrada, najavilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
 

 

 

TAGOVI