EK: nova pravila za smanjenje potrošnje električnih uređaja u stanju pripravnosti

Autor: B. O. Objavljeno: 17.04.2023. 🕜 14:33 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Modem (FOTO: Veit Hammer/Unsplash; 2023.)
    Izvor: Veit Hammer/Unsplash

Pravila sada obuhvaćaju proizvode s niskonaponskim vanjskim napajanjem kao što su mala mrežna oprema (uključujući usmjerivače i modeme za Wi-Fi) ili bežični zvučnici

Europska komisija danas je donijela nova pravila za smanjenje potrošnje energije električnih uređaja kao što su perilice rublja, televizori i ručne konzole za računalne igre u stanju pripravnosti ('stand by'). 

Revidiranim pravilima uvodi se niz izmjena Uredbe o ekološkom dizajnu iz 2008. za uporabu električne energije u stanju pripravnosti, isključenosti i umreženom stanju pripravnosti, ažurirane 2013., nakon opsežnog savjetovanja s Europskim parlamentom i Vijećem. 

Promjenama se uzimaju u obzir tehnološki i tržišni razvoj tijekom posljednjih godina te se proširuje područje primjene pravila. Primjerice, sada su obuhvaćeni proizvodi s niskonaponskim vanjskim napajanjem kao što su mala mrežna oprema (uključujući usmjerivače i modeme za Wi-Fi) ili bežični zvučnici, priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

 

Ukupna ušteda 

Zahtijevanjem smanjene potrošnje električne energije za proizvode u stanju niske potrošnje energije Komisija procjenjuje da će se do 2030. ostvariti godišnja energetska ušteda od četiri TW h, što znači uštedu CO2 od 1,36 milijuna tona ekvivalenta ugljikova dioksida godišnje. 

Od toga će koristi imati i potrošači jer će se smanjiti njihovi računi. Prema procjenama, ukupna ušteda za potrošače iznosit će 530 milijuna eura godišnje do konca ovog desetljeća.

Zahvaljujući revidiranim pravilima potrošačima će biti dostupnije informacije o potrošnji energije u stanju pripravnosti, isključenom stanju i umreženom stanju pripravnosti te o vremenu koje je potrebno da proizvod automatski uđe u jedan od tih načina rada.

Proizvođači sada imaju prijelazno razdoblje od dvije godine do početka primjene tih novih pravila.

TAGOVI