Poreč na javnoj rasvjeti ostvario uštede od 120 tisuća eura

Autor: B. O. Objavljeno: 27.03.2023. 🕜 11:03 Lokacija: Poreč
  • Panorama Poreča u sumrak (izvornik: Josef Gadermeier, Pixabay, 2021.)

• Poreč, Istra, Istarska županija, gradovi, turizam
    Izvor: Josef Gadermeier / Pixabay

Smanjenje svjetlosnog onečišćenja i energetska učinkovitost

Poreč je proteklog vikenda sudjelovao u Satu za planet Zemlju, globalnoj akciji svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF kojom se svake godine želi upozoriti na globalne ekološke probleme. Osim sudjelovanja u toj akciji svake godine, Poreč redovito unaprjeđuje i širi ekološku rasvjetu po svim naseljima, u svrhu smanjenja svjetlosnog onečišćenja i troškova energije.

Tako je taj istarski grad tijekom 2020. dovršio prvu fazu zamjene konvencionalnih svjetiljki javne rasvjete, novom ekološkom LED rasvjetom, zamijenivši ukupno 1095 svjetiljki.

Zamjena je izvršena unutar naselja Veli i Mali Maj, Materada, dio naselja Špadići i Finida, ulazne ceste iz pravca Baderne, dio zone oko osnovne škole te dio ulice Županije Somogy, izvijestio je Grad Poreč. Riječ je o kapitalnom projektu modernizacije javne rasvjete programom Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), čime je taj grad osigurao sredstva za financiranje rekonstrukcije dijela sustava javne rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti, zelenih i digitalnih tehnologija.
 

Druga faza zamjene

"Na temelju zamjene navedenih svjetiljki, ostvarena je prosječna ušteda električne energije od oko 78 posto. Nakon dogradnje javne rasvjete, koja se svake godine nadograđuje, u protekloj 2022. Grad je uštedio više od 120.000 eura u usporedbi s 2019., koja je zadnja mjerodavna godina za uspoređivanje prije rekonstrukcije i zamjene rasvjetnih tijela javne rasvjete. Također, prilikom zamjene ostvarena je i vrlo bitna ekološka komponenta: svjetiljke su u potpunosti usklađene s važećom zakonskom regulativom te pripadajućim pravilnikom o svjetlosnom onečišćenju, primijenjena je pasivna i djelomično aktivna regulacija na većim trošilima, a godišnja emisija CO2 smanjena je s nekadašnjih 225.708 tCO2/god na 40.271 tCO2/god", objavljeno je na stranicama Grada Poreča.  

Na temelju postignutih rezultata, taj grad je u ovoj godini krenuo u drugu fazu zamjene svjetiljki javne rasvjete. Zamjena obuhvaća naselja Vranići, Gulići, Massa Lombarda, Bolnica, Novo Naselje te Poreč Jug. Tako će se zaokružiti cjelina vanjskih naselja oko gradskog središta koje će, uz starogradsku jezgru, biti zasebna cjelina i zamjena neće biti uvjetovana isključivo na postojećim stupnim mjestima, kao što je uvjet na I. i II. fazi zamjene svjetiljki javne rasvjete.
 

Dekorativna rasvjeta

U II. fazi predviđena je zamjena 1.021 svjetiljke javne rasvjete do kraja ove godine, uz istu prosječnu predviđenu uštedu električne energije od otprilike 78 posto. 

Kao i u I. fazi, predviđeno je ostvarenje ekološke komponente ulaganja, odnosno očekuje se smanjenje emisija CO2 od 140.000 tCO2/god. Također, u drugoj fazi riječ je o kapitalnom projektu modernizacije javne rasvjete programom HBOR-a, čime je Poreč osigurao sredstva za provedbu.  

Svakako treba naglasiti da je paralelno s navedenim informacijama, Poreč počeo i dovršio zamjenu veliku većinu božićne i novogodišnje dekorativne rasvjete, te su tako ušteđen znatan dio sredstava za javnu rasvjetu jer se dekorativna rasvjeta spaja na sustav javne rasvjete.

TAGOVI