Crna Gora: softver za izračun energetskih svojstava zgrada

Autor: B.O. Objavljeno: 04.03.2022. 🕜 08:41 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)

Prva inačica softvera MEEC već je razvijena

Obveza Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore je, kao nadležnog državnog tijela za provedbu politika na području energetske učinkovitosti, uspostava nacionalnog okvira za energetsku učinkovitost zgrada u toj zemlji. 

Ključni korak u tom postupku je izrada nacionalnog softvera za izračun energetskih svojstava zgrada

Podrška njegovu razvoju osigurana je u okviru projekta 'Unapređenje energetske učinkovitosti u javnim zgradama PEEPB', koji ovo ministarstvo provodi u suradnji s njemačkom Kreditnom bankom za obnovu (KfW).

 

Javni objekti 

Softver je nazvan MEEC (Montenegrin Energy Efficiency Certification) i za njegov razvoj je zadužen Institut Fraunhofer za građevinsku fiziku (IBP) iz Stuttgarta u Njemačkoj. 

Prva inačica softvera MEEC je razvijena i od prošle godine je dostupna na stranici www.meec.me, objavljeno je na stranicama Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore. U njemu je moguće raditi nužne izračune za zgradu. Međutim, još uvijek nije moguće napraviti certifikat o energetskim svojstvima (energetski certifikat) zgrade. 

Razvoj ove mogućnosti je u završnoj fazi i očekuje se da će postupak certificiranja (ponajprije za neke javne objekte) krenuti u prvoj polovini ove godine.

TAGOVI