Rješavanje najlošijih zgrada s najvećim potencijalom

Autor: B.O. Objavljeno: 27.01.2022. 🕜 08:37 Lokacija: Zagreb

Osim ubrzanja obnove, predlaže se zabrana poticaja za kotlove na fosilna goriva

Prijedlog izmjene Direktive o energetskom svojstvu zgrade (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) dostupan je na web stranicama Europske komisije (Proposal for a Energy Performance of Buildings Directive), a rasprava je otvorena za sve zainteresirane građane. 

Prijedlog izmjene Direktive objavljen je kao dio zimskog zakonodavnog paketa Zreli za 55 za postizanje obvezujućeg cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova od najmanje 55 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990., objavljeno je na stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI)

Revizija Direktive ima za cilj ubrzati napore u okviru Vala obnove tzv. Renovation Wave, kako bi se udvostručila godišnja stopa obnove do 2030. i preusmjerila na dekarbonizirane zgrade. Prijedlogom se stavlja naglasak na rješavanje najlošijih zgrada s najvećim potencijalom i najisplativijom obnovom. 

Taj se prioritet odražava uvođenjem minimalnih standarda energetske učinkovitosti (MEPS) koji zahtijevaju da se nestambene i javne zgrade energetskog razreda G renoviraju i nadograde u razred F do 2027. i razred E do 2030. odnosno rok je tri godine kasnije za stambene zgrade. Osim ubrzanja obnove, prijedlog EPBD-a zabranjuje financijske poticaje za kotlove na fosilna goriva od 2027. godine.

 

Kontrolni uređaji 

Istovremeno, prijedlogom se predlaže uvođenje zgrada s nultom emisijom umjesto onih s gotovo nultom energijom, dodajući kriterije emisije stakleničkih plinova u procjenu energetskog svojstva. 

Istovremeno, stavlja se naglasak na kvalitetu zraka i klime u zatvorenom prostoru definiranjem dobrovoljnih pokazatelja koji će biti uključeni u energetske certifikate i proširenjem opsega redovitih pregleda na ventilacijske sustave uz grijanje i klimatizaciju s istim zahtjevima. 

Novina je ujedno pomicanje prema mjerenju potrošnje energije i pristup podacima o zgradama te se predlaže kontrola i ugradnja kontrolnih uređaja kvalitete unutarnjeg zraka u zgradama s nultom emisijom i u postojećim gdje je to izvedivo. 

Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na prijedlog revizije Direktive zaprimaju se putem gore navedene poveznice, u tekstu otvorenog formata (najviše 4000 znakova), u roku koji je naveden na stranicama Europske komisije.

TAGOVI