U Gospiću krenula obnova javne rasvjete

Autor: B.O. Objavljeno: 01.02.2022. 🕜 08:17 Lokacija: Gospić

Modernizacijom do energetske učinkovitosti i smanjenja svjetlosnog onečišćenja

Postojeća javna rasvjeta na području Grada Gospića je energetski neučinkovita i ekološki neprihvatljiva, uz veliku potrošnju električne energije

Stoga je trenutačno u tijeku ostvarenje projekta 'Sustav javne rasvjete Grada Gospića – prva funkcionalna cjelina', čija je ukupna vrijednost 3,3 milijuna kuna. Radovi su počeli u Pazariškoj ulici, gdje su već postavljene nove svjetiljke. 

Ovim projektom modernizacije obuhvaćena je javna rasvjeta u naselju Gospić. Prednosti te modernizacije su poboljšanje energetske učinkovitosti javne rasvjete, smanjenje svjetlosnog onečišćenja i ušteda električne energije, tj. manji troškovi. Konačni cilj je primjena moderne, energetski učinkovite i ekološki prihvatljive javne rasvjete na području tog grada.

 

Kvaliteta rasvjete 

Drugom fazom ovog projekta uvest će se i energetski učinkovita javna rasvjeta na području ostalih gradskih naselja. Realizacija te faze očekuje se u financijskom razdoblju do 2027. godine. 

Projektna dokumentacija je izrađena, a čeka se natječaj fondova Europske unije, objavljeno je na stranicama Grada Gospića

"Obnavljamo javnu rasvjetu, to će nas stajati gotovo četiri milijuna kuna, koje ćemo otplatiti kroz uštede električne energije i kvalitetnim i racionalnim upravljanjem javnom rasvjetom na prostoru grada, ali i prigradskih naselja. Imamo ukupno oko četiri i pol tisuće rasvjetnih tijela na prostoru Gospića u dužini od gotovo 90 kilometara, od Pazariškog Bakovca pa do Ploče. Ako racionalno budemo upravljali javnom rasvjetom, imat ćemo sigurno više od 65 posto ušteda, uz jednaku kvalitetu rasvjete kao što je bila i do sada. Mijenjaju se rasvjetna tijela kojima ćemo moći upravljati daljinski, ali i izravno", izjavio je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, koji je nedavno obišao radove sa suradnicima i predstavnicima tvrtki Cotra i Faza elektroinstalacijski obrt i prijevoz.

TAGOVI