Rekonstrukcija javne rasvjete u Mokošici

Autor: B.O. Objavljeno: 22.11.2021. 🕜 10:27 Lokacija: Dubrovnik

Kreće zamjena tehnološki zastarjelih i energetski neučinkovitih svjetiljki

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković potpisao je prošli tjedan ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije javne rasvjete u Mokošici. 

Radovi koje će izvoditi tvrtka Veritas Esco iz Splita obuhvaćaju nabavku, isporuku i ugradnju rasvjetnih stupova te LED svjetiljki u naselju Mokošica, i to na predjelu ulica Put na more, Podumane, Ulica na moru i Staro selo. 

"Na predjelu Ulice na moru, Puta na more i ulice Podumane predviđena je ugradnja energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete u ukupnoj duljini od oko 1.240 metara, s tim da će u ulici Put na more biti postavljeno devet stupova javne rasvjete visine pet metara, dok će se u ulicama Na moru i Podumane postaviti 35 stupova javne rasvjete visine šest metara. Ugradit će se ukupno 44 LED svjetiljke. Svi rasvjetni stupovi su namijenjeni za zonu jake bure. Rasporedit će se tako da ne smetaju kolnim i pješačkim prilazima izgrađenim kućama i garažama uz cestu, a da se pri tome osigura što ravnomjerniji međusobni razmak", objavljeno je na stranicama Grada Dubrovnika.

 

Drveni stupovi 

Na drugoj trasi predviđena je energetski učinkovita i ekološka javna rasvjeta svih ulica Starog sela u ukupnoj duljini od oko 1.235 metara. Postavit će se 31 stup javne rasvjete visine pet metara s 33 LED svjetiljke. Osnovna svrha instalacije cestovne rasvjete je kvalitetno i sigurno odvijanje cestovnog prometa svih kategorija motornih vozila te pješaka i biciklista. 

Postojeća javna rasvjeta u tim ulicama najvećim je dijelom izvedena na drvenim stupovima, gotovo sve svjetiljke su tehnološki zastarjele i energetski neučinkovite s izrazitim stupnjem svjetlosnog onečišćenja, uz česte ispade iz mreže. 

Postoje dijelovi ulica gdje javna rasvjeta nije dostatna zbog prevelikog razmaka stupnih mjesta, a u manjem dijelu je i nema. 

Vrijednost ovog ulaganja u sustav javne rasvjete Grada Dubrovnika iznosi 360.632,50 kuna. Rok dovršetka svih radova je 120 dana.

TAGOVI