Uskoro kreću prijave za sufinanciranje obnove obiteljskih kuća

Autor: B.O. Objavljeno: 23.11.2021. 🕜 08:58 Lokacija: Zagreb

Građani svu potrebnu dokumentaciju mogu učitati već od 30. studenog

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća počinje 7. prosinca, no građani svu potrebnu dokumentaciju mogu učitati i ranije, počevši od 30. studenog. 

Za provedbu natječaja osigurano je 390 milijuna kuna, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći bespovratno dobiti i do 204 tisuće kuna, objavljeno je na stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI)

Kako je već ranije izvijestio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), zbog tehničkih poteškoća podnošenje zahtjeva koje je trebalo početi sredinom listopada odgođeno je za novi termin. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko dva milijuna zahtjeva prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije.

 

Lošija energetska svojstva 

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, radi se na optimizaciji načina prijave na taj javni poziv. Uz to, uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, odlučeno je kako će svi zainteresirani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca. 

U MPGI-ju podsjećaju da se na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište. 

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60 posto bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije.

 

Rast cijene energenata 

S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice. 

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. 

Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je tako režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60 posto. 

Uz povećani ukupni proračun od 390 milijuna kuna, procijenjeno je da bi ugovore za sufinanciranje moglo dobiti približno pet tisuća kućanstava.

 

Konstruktivna obnova 

Uz ovaj poziv u pripremi je još jedan namijenjen sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresu, nakon provedbe konstrukcijske obnove i/ili nakon popravaka nekonstrukcijskih elemenata, tj. usporedno s time. 

Tim će se pozivom energetska obnova obiteljskih kuća koje su oštećene u potresu sufinancirati stopom od 80 posto prihvatljivih troškova, u cilju osiguravanja jednakih uvjeta sufinanciranja konstruktivne i energetske obnove, te poticanja građana, vlasnika obiteljskih kuća, na sveobuhvatnu obnovu. Za taj je poziv osigurano dodatnih 100 milijuna kuna. 

Dodatne informacije nalaze se na sljedećoj poveznici: https://www.fzoeu.hr/hr/energetska-obnova-obiteljskih-kuca-7679/7679.

TAGOVI