Nevjerojatna vijest iz Njemačke

Autor: B.L. Objavljeno: 26.01.2022. 🕜 08:59 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)

Zaustavljen je program potpora za energetski učinkovite zgrade!

Da netko ne bi pomislio da se takve stvari događaju samo u Hrvatskoj, dobro pokazuje primjer iz Njemačke. Naime, 24. siječnja ove godine u Njemačkoj je donesena odluka o trenutačnom zaustavljanju programa Saveznih potpora za učinkovite zgrade (BEG). Odluku o zaustavljanju tog ambicioznog i hvalevrijednog programa, zahvaljujući kojem se ostvaruju nebrojeni sustavi energetske obnove zgrada i osuvremenjavanja termotehničkih sustava u zgradarstvu, što najčešće podrazumijeva primjenu obnovljivih izvora, tj. ugradnju dizalica topline, kotlova na biomasu, solarnih toplinskih i fotonaponskih sustava, potvrdio je čelnik njemačke Kreditne banke za obnovu (KfW) koja ta sredstva i usmjerava. Pri tome je istaknuo da je takva odluka donesena nakon razgovora s predstavnicima Saveznog ministarstva gospodarstva i zaštite klime (BMWK).


Razlog: nedostatak sredstava

Kao glavni razlog za tu posve iznenađujuću mjeru, ne samo za vlasnike i korisnike zgrada u Njemačkoj, već i za brojne građevinske tvrtke i proizvođače materijala i opreme, ističe se golemo zanimanje za poticaje za takve projekte u posljednjih nekoliko tjedana, koje je zadnjih par dana još dodatno povećano. Naravno, baš kao što je to slučaj s mnogim takvim programima poticaja u jednoj zemlji malo jugoistočnije od Njemačke, tako veliko zanimanje za poticaje dovelo je do iscrpljivanja sredstava koja su za to bila namijenjena iz saveznog proračuna. Uostalom, već do studenoga prošle godine ukupna vrijednost projekata za koje su zatraženi poticaji dosegnula je čak 20 mrld. eura! 

Naravno, BMWK i KfW najavljuju da će se s poticanjem projekata sanacije zgrada najaviti čim za to budu osigurana sredstva u proračunu. S druge strane, naglašava se da to nisu jedina sredstva ni na saveznoj ni na razini saveznih pokrajina koja su na raspolaganju za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i primjene obnovljivih izvora u zgradarstvu. Štoviše, njemačkim građanima za ostvarivanje takvih projekata nerijetko su na raspolaganju i sredstva koje nude okruzi, gradovi i općine. 


Iznenađena struka

Bez obzira na to, spomenuta odluka o zaustavljanju saveznih potpora za projekte energetske obnove zgrada odmah je našla na kritike brojnih njemačkih strukovnih udruga. Pri tome se ističe da se time značajno ugrožavaju njemački energetski i klimatski ciljevi jer čak 35% ukupne potrošnje energije u Njemačkoj otpada na grijanje, pripremu potrošne tople vode, klimatizaciju i rasvjetu u zgradama. Naime, bez neprestanog provođenja projekata energetske obnove zgrada, što je teško moguće bez raznih potpora i poticaja, spomenuti energetski i klimatski ciljevi u području zgradarstva nikako neće moći biti ostvareni. Istodobno, zaustavljanje spomenutog programa potpora značajno će utjecati i na poslovne planove, a time i na prihode mnogih tvrtki i obrta u području graditeljstva, instalacijske tehnike, termotehnike i rasvjete, izvijestio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI