Još jedan srpski grad dobio novu rasvjetu

Autor: B.L. Objavljeno: 14.01.2022. 🕜 09:01 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Petrol je završio projekt osuvremenjavanja rasvjete u Šidu

Sredinom prosinca prošle godine slovenska energetska tvrtka Petrol uspješno je završila projekt obnove i osuvremenjavanja sustava javne rasvjete u gradu Šidu u Srbiji. Dosadašnja, zastarjela javna rasvjeta zamijenjena je novom, energetski učinkovitijom i s bitno duljim vijekom trajanja. Naime, dobro je poznato da učinkovita i štedljiva javna rasvjeta ima brojne prednosti, a osim snižavanja pogonskih troškova, tu su i povećana prometna i opća sigurnost, ali i manje svjetlosno onečišćenje.

U sklopu projekta u Šidu zamijenjeno je 3500 svjetiljki javne rasvjete, a za njegovo je ostvarenje šidska gradska uprava s Petrolom i njegovim projektnim partnerom, tvrtkom Smart Energy Investment sklopila 13-godišnji ugovor o javno-privatnom partnerstvu. Pri tome je Petrol osigurao financiranje cjelokupnog projekta, što je gradskoj upravi omogućilo iskorištavanje svojih sredstava za druge razvojne projekte. 

U najvažnije rezultate projekta ubraja se smanjenje ekvivalentnih emisija ugljičnog dioksida (u odnosu na slučaj kada bi se koristila stara rasvjeta koja bi trošila više energije) za više od 1000 t i smanjenje godišnje potrošnje električne energije za više od 70% ili za čak 1300 MW h, objavio je Petrol.

TAGOVI