Njemačka: prekid sna o ukidanju ugljena

Autor: B. O. Objavljeno: 02.11.2023. 🕜 08:30 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Detalj iz ugljenokopa (izvornik: cbpix / Shutterstock, 2013.)

• ugljen, ugljenokopi
    Izvor: cbpix / Shutterstock

Trebali bismo prestati sanjati o postupnom ukidanju ugljena 2030., kaže Christian Lindner

Savezni ministar financija Christian Lindner doveo je u pitanje sposobnost Njemačke da postupno ukine ugljen kao izvor energije do 2030., što je cilj zacrtan u vladinom koalicijskom sporazumu prije dvije godine.

"Sve dok nije jasno je li energija dostupna i pristupačna, trebali bismo prestati sanjati o postupnom ukidanju ugljena 2030.", rekao je za novine Kölner Stadt-Anzeiger u intervjuu objavljenom u utorak navečer.

U svojem koalicijskom sporazumu, Socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza, Zeleni i Lindnerova pro-poslovna Slobodna demokratska stranka (FDP) složili su se kako je "najbolje" pomaknuti postupno ukidanje ugljena od 2038. do 2030. godine.

Lindner želi da se Njemačka više oslanja na prirodni plin iz domaćih izvora. Mora se intenzivirati domaća proizvodnja plina, rekao je, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA. Osim toga, dodao je, mora se brže omogućiti širenje obnovljivih izvora.

Upitan trebaju li Njemačkoj nove elektrane na plin kao pričuvna opcija, političar FDP-a je rekao: "Doći će do toga, no pitanje je kako to učiniti dovoljno učinkovito u tržišnom gospodarstvu da cijene električne energije dalje ne rastu". 

TAGOVI