Crikvenica: dulji rok za izradu projektne dokumentacije

Autor: B. O. Objavljeno: 12.09.2023. 🕜 09:56 Lokacija: Crikvenica
  • Simbolični prikaz energetske obnove (izvornik: Shutterstock, 2015.)
    Izvor: Shutterstock

Javni natječaj za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora te za energetsku obnovu

Nakon poziva objavljenog u listopadu 2022., Grad Crikvenica je početkom kolovoza ponovno objavio Javni natječaj za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za obiteljske kuće za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora i energetsku obnovu

"Obavještavamo građane za se rok za dostavu prijava na Javni natječaj produljuje do 20. rujna, a svi privitci i do sada objavljena dokumentacija ostaje važeća te je ponavljamo u ovom pozivu", objavljeno je na stranicama Grada Crikvenice.

Prijavom na Javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) moguće je dobiti bespovratna sredstva za postavljanje sunčanih elektrana te za sustave grijanja i/ili pripreme potrošne tople vode u koje su uključeni solarni toplinski kolektori, dizalice topline ili peći na pelete. Također, moguće je dobiti bespovratna sredstva za energetsku obnovu kuće koja uključuje povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova i/ili poda), zamjenu stolarije, ali i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora ili samo za projekte povećanja toplinske zaštite.

Energetska kriza

Kako bi potaknuo i olakšao prijave na Javne pozive Fonda, taj grad u Kvarnerskom zaljevu osigurao je sredstva za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije. Crikvenica tako želi omogućiti sugrađanima da budu spremni za Javne pozive FZOEU-a u ovoj godini.

"Cilj ovih Javnog poziva za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije je potaknuti šire korištenje obnovljivih izvora u kućanstvima te osigurati da obnova kuća bude ujedno i energetski učinkovita. U kontekstu energetske krize, Grad Crikvenica želi pomoći svojim mještanima, a istovremeno ovakav projekt će ubrzati proces željene zelene tranzicije. Javni poziv Grada Crikvenice namijenjen je prijaviteljima koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća i u njima imaju prebivalište", javlja Grad Crikvenica. 

Sukladno programima Vlade, definicija obiteljske kuće podrazumijeva da je riječ o građevini koja ima pravomoćnu građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt kojim dokazuje zakonitost, u kojoj je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te koja ima najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2.

TAGOVI