Zelene obveznice mogu dati potporu za energetsku tranziciju hrvatskih gradova

Autor: N. D. Objavljeno: 19.09.2023. 🕜 14:27 Lokacija: Zagreb
  • Snopovi novčanica 50 eura (izvornik: Marc Dietrich / Shutterstock, 2007.)

• novac, euro, financije
    Izvor: Marc Dietrich / Shutterstock

Zelene obveznice već je izdao Grad Zagreb, a primjer bi mogle slijediti i druge sredine

Jučer se održao sastanak predstavnika Europske investicijske banke i svjetski poznatog financijskog konzultanta Sasje Beslika kojeg je organizirala REGEA (Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske), s predstavnicima lokalnih vlasti u ovom dijelu Hrvatske. 

Predstavnici Europske investicijske banke predstavili su prednosti zelenih obveznica za gradove i županije koji putem ovog financijskog instrumenta mogu financirati brojne infrastrukturne projekte poput cjelovitih energetskih obnova i poticanje obnovljivih izvora energije. Transparentnost, pouzdanost i održivost glavna su obilježja zelenih obveznica kojima se jamči da će sredstva biti korištena za one projekte koji pridonose okolišnim ciljevima i obvezuju se objavljivati redovita izvješća koja ulagačima omogućuju praćenje toka i utjecaja njihovog novca na terenu.

Sastanku se odazvao i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, Tamara Perko, direktorica HUB-a, ali i privatni sektor među kojima predsjednik uprave Meritus ulaganja, Darko Horvat, tvrtke koja je prva u Hrvatskoj izdala korporativnu zelenu obveznicu. 

Član uprave Zagrebačkog Holdinga, Dubravko Karačić rekao je kako je za njih trenutak izdavanja Zelenih obveznica potpuna promjena smjera i ogroman pomak prema naprijed. Holding je izdao 305 milijuna eura zelenih obveznica,  a kao ciljeve uspješnosti u pogledu održivosti Holding je odredio povećanje udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada na 58 posto u 2027. godini u odnosu na baznu 2021. godinu te povećanje udjela obnovljive električne energije u ukupnoj potrošnji električne energije na 70 posto za period od 12 mjeseci koji završava 31. ožujka 2028. 

Uloga REGEA-e

"REGEA je preuzela ulogu demistificiranja zelenih obveznica kako bismo ih približili prije svega našim osnivačima, ali i svim ostalim hrvatskim gradovima i županijama koje traže najbolji način financiranja svojih projekata. Zelene obveznice potiču tzv. zelene investicije naglašavajući u prvom redu transparentnost i red. Fokus na grantove odmiče fokus s tržišta i čini nas ranjivima, manje inovativnima, manje poduzetnima. Hrvatskoj treba koncept koji će upravo suprotno - poticati poduzetništvo, inovacije, održive i energetski učinkovite ideje štiteći klimu, ali prije svega stvarajući bolje uvjete za život naših građana. Zelene obveznice korak su u pravom smjeru", izjavio je ravnatelj REGEA-e Julije Domac

Pozitivan osvrt na zelene obveznice istaknuo je i Darko Horvat, direktor uprave Meritus ulaganja. Tvrtka je na javnom pozivu alocirala obveznice u iznosu od 40 milijuna eura.

Obvezali su se smanjiti svoje ugljične emisije za 25 posto te povećati zastupljenost žena u upravljačkim timovima na 51 posto.

 

TAGOVI