Mjere energetske učinkovitosti u Njemačkoj su pod obavezno

Autor: N. D. Objavljeno: 22.09.2023. 🕜 14:29 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Računski, odnosno podatkovni centar (izvornik: Schneider Electric, 2015.) 

• računski centri, podatkovni centri, računala, informatika, Schneider Electric
    Izvor: Schneider Electric

Nove mjere ne mogu postići bez “ugrožavanja gospodarskog rasta” u Njemačkoj, smatraju predstavnici industrije

Njemačka je u četvrtak donijela prijedlog zakona kojim bi mjere uštede energije bile obvezne u svim gospodarskim sektorima, javljaju tamošnji mediji.

Novi zakon, nazvan Zakon o energetskoj učinkovitosti, regulirao bi uštedu energije u javnim zgradama, industriji i podatkovnim centrima u nadi da će smanjiti potrošnju energije za 26,5% do 2030. u usporedbi s 2008.

Zakon o energetskoj učinkovitosti nadilazi mjere koje je Njemačka poduzela prošle godine kada je djelovala pod strahom da bi zalihe energije mogle nestati nakon što je Rusija ograničila opskrbu plinom. U kolovozu prošle godine Njemačka je zabranila grijanje bazena za kupanje i zabranila grijanje iznad 20 Celzija u poslovnim zgradama, te zabranila grijanje u određenim javnim prostorima. Isključena je topla voda za pranje ruku u toaletima, a rasvjeta spomenika i reklama bila je uglavnom zabranjena.

Potrošnja energije u Njemačkoj pala je 2022. na najnižu razinu od 1990., kao rezultat, a ekonomija je potonula u recesiju zbog izrazito izazovne situacije u oporavku od pandemije i skupe energije. 

 
Planovi uštede obavezni za tvrtke

 

Novi zakon, koji je ublažena verzija prijedloga zakona predstavljenog u travnju, zahtijevat će od tvrtki da izrade planove za uštedu energije, ali obvezujuće mjere nisu dio prijedloga zakona. Generalni direktor DIHK-a za trgovinu i industriju rekao je da se nove mjere ne mogu postići bez “ugrožavanja gospodarskog rasta” u Njemačkoj.

Ipak, klimatska grupa Njemačka inicijativa za energetsku učinkovitost rekla je da je još uvijek malo vjerojatno da će Njemačka do 2030. postići svoj cilj smanjenja emisija za 65% u usporedbi s 1990.

Smanjena potrošnja energije samo je dio njemačkih agresivnih zelenih inicijativa. Ranije ovog tjedna, njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da se očekuje da će obnovljivi izvori energije generirati više od 50% električne energije u zemlji ove godine, a Njemačka je postavila cilj da ta brojka dosegne 80% do 2030.—ali "nećemo stići tamo trenutnim tempom”, dodao je Habeck.

 

 

TAGOVI