Njemačka će već ove zime povećati PDV na plin

Autor: N. D. Objavljeno: 20.09.2023. 🕜 08:42 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Plinski plamen (izvornik: Vasily A. Shubochkin / Shutterstock, 2007.)

 • plin, plamenik, plamen
    Izvor: Vasily A. Shubochkin / Shutterstock

Cijene plina su splasnule i nema potrebe da se kroz PDV subvencionira jeftiniji plin građanima

Njemačka vlada namjerava povećati porez na dodanu vrijednost (PDV) na prirodni plin nakon što ga je privremeno smanjila 2022. kako bi se suprotstavila porastu cijena plina povezanom s ratom u Ukrajini i posljedicama. Vlada sada namjerava poništiti privremeno smanjenje cijena do kraja godine, čak tri mjeseca ranije od planiranog, izvještava poslovni dnevnik Handelsblatt.

Vlada je prošle godine snizila stope PDV-a za plin s 19 na 7%. Povećanje na dosadašnju razinu značilo bi apsolutno povećanje opskrbne cijene plina od 11,2% i to u sredini sezone grijanja. Vlada je već uvrstila višu stopu PDV-a u prijedlog proračuna za 2024. godinu.

Ovaj potez ima potporu svih vladinih ministarstava. Glasnogovornik vlade naglasio je da su skokovi cijena povezani s ratom sada splasnuli.

Njemačko Ministarstvo financija priopćilo je da je smanjenje planirano kao kratkoročna mjera olakšanja, ističući da su cijene nedavno pale brže od očekivanog. Procjenjuje se da će povrat viših stopa PDV-a u državnu blagajnu ubaciti oko 2,1 milijardu eura. "Srećom, ratom povezani skokovi cijena na tržištima plina sada su se smirili", rekao je glasnogovornik vlade. "Vratili smo se na normalnu razinu cijena brže nego što se očekivalo 2022. godine. Stoga se postavlja pitanje hoće li PDV još morati subvencionirati opskrbu plinom i daljinskim grijanjem nakon 2023.", piše Handelsblatt.

TAGOVI