Uvoz LNG-a ove godine po prvi puta nadmašio kopneni transport

Autor: N. D. Objavljeno: 18.09.2023. 🕜 12:42 Lokacija: Zagreb
  • Tanker za ukapljeni prirodni plin (LNG) na terminalu (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• LNG, LNG terminal, LNG tanker
    Izvor: Shutterstock

Američki LNG je preuzeo primat i u svijetu, a Europa se premetnula u najvećeg kupca

U prvih šest mjeseci ove godine uvoz LNG-a u Europu i Ujedinjeno Kraljevstvo po prvi je puta u povijesti premašio uvoz plinovodima, pokazuju podaci Refinitiv Eikona. Uvoz LNG-a u Europu i Ujedinjeno Kraljevstvo u prosjeku je iznosio 15,9 Bcf/d (mlrd. kubika dnevno), odnosno 0,1 Bcf/d više od uvoza kopnenim putem iz svih izvora. Uvoz LNG-a u Europu i UjedinjenogKraljevstvo dosegao je vrhunac u travnju 2023. s 18,0 Bcf/d i ostao je iznad uvoza prirodnog plina iz plinovoda od travnja do lipnja 2023.

Sjedinjene Države izvezle su više ukapljenog prirodnog plina (LNG) nego bilo koja druga zemlja u prvoj polovici 2023., pokazuju podaci CEDIGAZ-a. Izvoz LNG-a iz SAD-a iznosio je u prosjeku 11,6 milijardi kubičnih stopa dnevno (Bcf/d) tijekom tog razdoblja, 4% (0,5 Bcf/d) više nego u istom razdoblju 2022., prema podacima američkog ministarstva energetike.

Drugo mjesto na svjetskoj ljestvici izvoznika zauzela je Australija, koja je u prvoj polovici ove godine izvezla drugu najveću količinu LNG-a na svijetu, u prosjeku 10,6 Bcf/d, a slijedi je Katar s 10,4 Bcf/d. Do povećanja izvoza LNG-a iz SAD-a prvenstveno je došlo zbog povratka u rad terminala Freeport, jer je globalna potražnja za LNG-om ostala snažna uz kontinuirani rast, osobito u Europi.

 
Europa kao glavni kupac

 

Kao i 2022., zemlje EU-a i Ujedinjeno Kraljevstvo ostale su glavno odredište za izvoz američkog LNG-a u prvoj polovici 2023., čineći 67% (7,7 Bcf/d) ukupnog američkog izvoza. Pet zemalja – Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Španjolska i Njemačka – uvezle su više od polovice (6,0 Bcf/d) ukupnog izvoza američkog LNG-a.

Izvoz LNG-a iz SAD-a dosegnuo je mjesečni rekord od 12,4 Bcf/d u travnju, zahvaljujući povećanoj proizvodnji iz terminala Freeport i budući da su Europa i Ujedinjeno Kraljevstvo nastavili povećavati uvoz LNG-a kako bi nadoknadili smanjeni uvoz plinovoda iz Rusije i obnovili zalihe skladišta.

Kapacitet ponovnog uplinjavanja u Europi i Ujedinjenom Kraljevstvu nastavio se povećavati 2023. puštanjem u pogon novih terminala u Finskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj, što je tim zemljama omogućilo uvoz više LNG-a. Njemačka je od prosinca 2023. u rad pustila tri regasifikacijska terminala ukupnog kapaciteta 14 Bcm/godišnje, s planom nove jedinice u Wilhelmsavenu i Lubminu, dok bi terminal u Stadeu trebao s radom početi 2025.

Nakon blage zime, Europa i Ujedinjeno Kraljevstvo završile su sezonu grijanja 2022.-23. s najvećom količinom prirodnog plina u skladištu ikad zabilježenom, a regija je nastavila uvoziti LNG kako bi brzo obnovila svoje skladišne ​​zalihe u proljeće i ljeto.

 

 

TAGOVI