Predviđa se značajan pad burzovnih cijena plina

Autor: N. D. Objavljeno: 21.09.2023. 🕜 10:01 Lokacija: Zagreb
  • Plinska bušotina kao dio plinskog sustava u PSP Okoli (foto: Tonka 2010.)

• plinski sustavi, PSP Okoli
    Izvor: Antonia Hohnjec

Manja volatilnost na tržištu mogla bi dovesti do značajnog pada cijene plina u Europi

Cijene plina u Europi mogle bi biti znatno niže od prognoziranih za sljedeće ljeto, navodi analitička kuća Wood Mackenzie, naglašavajući manju potražnju iz elektrana i dovoljno plina u skladištima. Uzgred, fjučersima za isporuku u drugom kvartalu iduće godine na TTF-u se trguje po cijeni od 47,5 eura/MWh, tako da trend koji spominju analitičari nije vidljiv.

Prema Wood Mackenzieju, Europa je u dobroj poziciji s plinom u skladištima pred zimu 2023./2024. — više nego što je uobičajeno za ovo doba godine. Rekordno visoke zalihe plina u skladištima – na razini 93%, sada se miješaju s trendom niže potražnjom za plinom iz proizvodnje električne energije kako proizvodnja iz nuklearnih elektrana raste, a ekonomske poteškoće izazvane inflacijom smanjuju industrijsku potrošnju i potrošnju kućanstava. To bi moglo značiti da će Europa izbjeći novu energetsku krizu.

Takav pozitivan trend će imati "posljedični učinak na cijene sljedeće godine", prema analitičkoj kući, koja u izvješću od srijede konkretno dodaje da se očekuje pad plina za 12% u odnosu na prošlu godinu sljedeće godine. Prema Wood Mackenzieju, cijene prirodnog plina sljedećeg bi ljeta mogle iznositi samo 20% od trenutačno procijenjenih.

Cijene plina već sada su niske u odnosu na prošlu godinu. Referentne cijene prirodnog plina petina su onih koje su bile u isto vrijeme prošle godine, s nizozemskim TTF benčmarkom koji trenutno iznosi oko 36 eura/MWh.

Visoka volatilnost ostaje

 

Naravno, moguće je da bi Europa mogla vidjeti posebno brutalnu zimu. No zbog blage zime Morgan Stanley je prognozirao europske cijene plina na niskih 15 EU/MWh. Međutim, u drugom scenariju, banka predviđa da bi cijene plina mogle skočiti na 100 EU/MWh.

"Produljenje norveškog rasporeda održavanja moglo je imati ozbiljan utjecaj da razine skladištenja nisu bile tako visoke", rekao je direktor istraživanja za Wood Mackenzie. "I dok će štrajkovi u Australiji zahvatiti globalno LNG tržište, vjerojatnije je da će biti kratkotrajni, ograničavajući implikacije na ravnotežu azijskog i europskog tržišta."

 

TAGOVI