Natječaj za nabavu više od 16 milijardi kubičnih metara plina

Autor: B. O. Objavljeno: 04.10.2023. 🕜 08:20 Lokacija: Zagreb
  • Simbolični prikaz plinskog plamena, izgaranja plina, a time i sukoba i sl. (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• plin, plamen, izgaranje, sukob
    Izvor: Shutterstock

Zajedničkom nabavom plina podupiru se nastojanja EU-a da diversificira opskrbu energijom nakon nezakonite ruske invazije na Ukrajinu i ojača sigurnost opskrbe

Europska komisija jučer je pozvala pouzdane međunarodne dobavljače plina da pošalju ponude u trećem natječaju EU-a za zajedničku kupnju plina. Ovaj treći krug natječaja u okviru Platforme EU-a za energiju otvoren je do danas. Njime su obuhvaćene isporuke plina od prosinca 2023. do ožujka 2025. godine, priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

U trećem natječaju ukupne potrebe za plinom iznose 16,49 milijardi kubičnih metara, na temelju zahtjeva koje je podnijelo 39 europskih poduzeća. Ta razina ukupne potražnje ukazuje na stalno povećanje obujma u svakom uzastopnom pozivu. 

"Nakon još jednog uspješnog kruga agregiranja potražnje jasno vidimo da europski dionici cijene naš mehanizam za udruživanje potražnje i nabavu plina od pouzdanih dobavljača po konkurentnim cijenama. Danas ponovno potičem međunarodne dobavljače da iskoriste priliku za širenje baze kupaca u Europi i pridonesu stabilizaciji globalnog tržišta plina s dolaskom zime", izjavio je izvršni potpredsjednik EK-a Maroš Šefčovič.

 

Agregiranje potražnje 

Zajedničkom nabavom plina podupiru se nastojanja EU-a da diverzificira opskrbu energijom nakon nezakonite ruske invazije na Ukrajinu i ojača sigurnost opskrbe.

To omogućuje AggregateEU, mehanizam EU-a koji poduzećima omogućuje agregiranje potražnje za plinom i usklađivanje s konkurentnim ponudama na globalnom tržištu. Mehanizam je otvoren svim članicama EU-a i ugovornim strankama Energetske zajednice. Ne uključuje ruska trgovačka društva. 

Prošli je tjedan Komisija objavila izvješće u kojem se ocjenjuje funkcioniranje niza hitnih mjera uvedenih prošle godine. Posebice je istaknuta važna uloga Platforme EU-a za energiju u stabilizaciji energetskih tržišta i osiguravanju odgovarajuće opskrbe plinom tijekom protekle godine.

TAGOVI