Odlukom HERA-e poskupljuje zajamčena opskrba plinom za poduzetnike

Autor: N. D. Objavljeno: 22.09.2023. 🕜 12:53 Lokacija: Zagreb
  • Brojčanik plinomjera (izvornik: dwphotos / Shutterstock, 2007.)

• plinomjeri, plin, cijene plina
    Izvor: dwphotos / Shutterstock

Od 1. listopada poskupljuje zajamčena opskrba plinom

U Narodnim novinama objavljena je odluka Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o iznosu stavki za zajamčenu opskrbu plinom za krajnje kupce u kategoriji poduzetništva, za period od 1. listopada ove godine do 31. prosinca 2023.

Zajamčena opskrba usluga je koja se pruža poduzetnicima koji su neuredni platiše, odnosno onima koji su ostali bez opskrbljivača plinom. Cijenu zajamčene opskrbe HERA regulira zakonom i posebnom metodologijom, a cilj je da bude stimulativna kako bi si kupci pronašli tržišnog opskrbljivača. Uslugu zajamčene opskrbe u Hrvatskoj pruža HEP Plin

Uvidom u dosadašnje tarifne stavke vidi se znatno povećanje cijene zajamčene opskrbe. Trošak nabave plina za sva distribucijska područja do sada je bio određen na razini 0,0382 eura/kWh, a trošak opskrbe na 0,0071 eura/kWh. Po novome, od 1. listopada pa do kraja ove godine trošak nabave plina povećava se na 0,0455 eura/KWh, dok trošak opskrbe ostaje isti. Trošak distribucije različit je po distributivnim područjima, napominje se u odluci. 

TAGOVI