Pretpostavke za prevladavanje prepreka u uspostavljanju jedinstvenog tržišta plina

Autor: B. O. Objavljeno: 22.09.2023. 🕜 10:50 Lokacija: Sarajevo (BiH)
  • Prirodni plin; plin (FOTO: Kwon Junho, 2023.)
    Izvor: Kwon Junho

BH-Gas podržava inicijativu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića oko donošenja državnog zakona o transportu prirodnog plina, regulatoru i unutarnjem tržištu

Bosanskohercegovački operator plinskog transportnog sustava BH-Gas iz Sarajeva podržava inicijativu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića oko donošenja državnog zakona o transportu prirodnog plina, regulatoru i unutarnjem tržištu.

"Donošenje odgovarajućeg zakonskog rješenja na razini Bosne i Hercegovine predstavlja obvezu koju je država preuzela međunarodnim ugovorima i procedurama otvaranja poglavlja iz područja energije u procesu pristupanja Europskoj uniji te bi istodobno napokon stvorilo okvir za transparentno i nediskriminatorno funkcioniranje integriranog tržišta prirodnog plina na području BiH", objavila je Uprava BH-Gasa na stranicama tvrtke.  

Donošenjem državnog zakonskog okvira u skladu s odredbama Trećeg energetskog paketa stvaraju se pretpostavke za prevladavanje postojećih prepreka za uspostavljanje jedinstvenog tržišta prirodnog plina te ravnopravan i nediskriminirajući status svih potrošača tog energenta na području cijele BiH.  

BH-Gas također smatra kako bi predloženo rješenje omogućilo dalji razvoj plinske transportne infrastrukture BiH, uključujući nove interkonekcije s ciljem integracije u razvijene plinske mreže Europske unije i okruženja. Tako bi se u konačnici znatno povećala sigurnost opskrbe prirodnim plinom, a time i ukupna energetska sigurnost Bosne i Hercegovine.

TAGOVI