Utvrđen Prijedlog zakona o plinovodu Južna interkonekcija

Autor: B.O. Objavljeno: 19.11.2021. 🕜 10:57 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Zakonsko uređenje infrastrukture, načina financiranja i, među ostalim, izvlaštenja nekretnina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na ovotjednoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o plinovodu Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska. 

Ovaj zakon uređuje pitanja od značaja za realizaciju projekta izgradnje plinovoda na pravcu Zagvozd (Hrvatska) - Posušje (BiH) - Tomislavgrad - Šuica - Kupres - Bugojno - Novi Travnik/Travnik, s odvojkom za Mostar na području FBiH, uključujući infrastrukturu projekta, točku interkonekcije, ulagača, način financiranja, javni interes i provedbu izvlaštenja nekretnina, korištenje zemljišta, upravne postupke izdavanja dozvola i sudjelovanje vlada kantona, nadležnih ministarstava, institucija i, među ostalim, gospodarskih subjekata. 

Koordinate interkonekcije transportnih sustava utvrđuju se posebnim sporazumom između dva susjedna operatora transportnih sustava - BH-Gasa iz Sarajeva te Plinacra iz Hrvatske. Za investitora u taj projekt određen je BH-Gas

Projekt Južne plinske interkonekcije će se ostvariti u dvije faze: izgradnju interkonekcijskog transportnog plinovoda BiH na pravcu Posušje - Tomislavgrad - Šuica - Kupres - Bugojno - Novi Travnik/Travnik, te, u drugoj, gradnju odvojka za Mostar.

 

Zastarjelost postojećeg plinovoda 

Realizacija projekta bit će financirana iz sredstava međunarodnih institucija osiguranih kroz kreditna zaduženja te bespovratna (grantove) i sredstva investitora. Otplata kredita će se osigurati prihodima ostvarenim naplatom transportnih/tranzitnih tarifa. 

U objašnjenju Prijedloga zakona je navedeno kako razlog za ostvarenje ovog projekta nije isključivo činjenica da je FBiH ovisna o samo jednom izvoru i pravcu opskrbe, već i u tome što je postojeći plinovod, izgrađen 1979. godine, zastario te je opterećen tijekom zimskog razdoblja kada je potrošnja plina najveća. 

"Južna interkonekcija ključna je za održavanje sigurnosti opskrbe prirodnim plinom na području FBiH, kao i za diverzifikaciju izvora i pravaca opskrbe tim energentom, zbog čega je ovaj projekt jedan je od strateški najvažnijih u energetici FBiH", izvijestila je Vlada FBiH.

plinarski forum

TAGOVI