Trgovci plinom pune i ukrajinska plinska skladišta

Autor: N. D. Objavljeno: 13.09.2023. 🕜 14:20 Lokacija: Kijev (Ukrajina)
  • Plinski plamen
    Izvor: Shutterstock

Velika ukrajinska plinska skladišta udaljena od bojišnice jačaju energetsku sigurnost Europske unije

Strani trgovci pohranili su 1,8 milijardi kubičnih metara prirodnog plina u podzemnim skladištima u Ukrajini uoči zimske sezone, priopćilo je u srijedu ukrajinsko ministarstvo energetike. Državna energetska tvrtka Naftogaz rekla je prošlog mjeseca da bi strani kupci mogli koristiti više od 10 milijardi kubičnih metara skladišta od oko 30 milijardi kubičnih metara kapaciteta zemlje, uglavnom na zapadu zemlje, što je daleko od prve linije bojišnice, javlja Reuters.

"Europska podzemna skladišta plina popunjena su 93,8%. Stoga kapaciteti skladišta plina Ukrtransgaza postaju još privlačniji europskim trgovcima. Ovo je dobar znak za nas i za Europu, jer zajedno jačamo energetsku sigurnost kontinenta", rekao je ministar energetike German Galushchenko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Trgovci su rekli Reutersu prošlog mjeseca da su europski trgovci plinom počeli skladištiti prirodni plin u Ukrajini kako bi iskoristili niže cijene i raspoloživi kapacitet tamo, bez obzira na rizike od tekućeg rata.

Ukrajina je prošlog mjeseca izvijestila da je pohranila oko 14 mlrd. m3 plina u svojim skladištima i da ne planira uvoz plina u sezoni grijanja 2023./24. Ta zemlja  uglavnom koristi plin za grijanje i kaže da je gotovo dovršila popravke svojih energetskih sustava nakon ruskih zračnih napada na energetsku infrastrukturu prošle zime.

 

 

TAGOVI