Najveći kupac LNG-a preko Krka našao je i drugu opciju

Autor: N. D. Objavljeno: 11.09.2023. 🕜 12:09 Lokacija: Karpacz (Poljska)
  • Pogled s Budima na zgradu mađarskog parlamenta u Budimpešti (foto: BL, kolovoz 2022.)

• Budimpešta, Mađarska
    Izvor: B.L.

Mađarska želi omogućiti dobavu plina sjevernom rutom, savez s ORLEN-om bi mogao pomoći

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó rekao je prošlog četvrtka da je Mađarska postigla "politički dogovor" o mogućim isporukama plina iz novog terminala za ukapljeni prirodni plin koji se gradi u Gdanjsku u Poljskoj.

Nakon razgovora sa svojom poljskom kolegicom Annom Moskwom na Gospodarskom forumu u Karpaczu, ministar Szijjártó rekao je da ulazak mađarske naftne i plinske tvrtke MOL na poljsko tržište i prisutnost poljskog PKN ORLEN-a u Mađarskoj predstavlja “zdravu osnovu” za energetsku suradnju između dviju zemalja. 

Mađarska i Poljska namjeravaju proširiti suradnju s trgovine derivatima na kupnju plina, rekao je ministar Szijjártó, te je istaknuo postojeće interkonektore između Poljske i Slovačke te između Slovačke i Mađarske, javlja portal CEEEnergy news.

 
ORLEN želi 100%

 

U kolovozu je ORLEN izrazio iskaz interesa zakupa terminala koja pokriva 100% usluga regasifikacije (6,1 milijardi kubičnih metara – bcm) na terminalu FSRU (LNG) u Gdanjsku, za koji se očekuje da će biti dovršen do 2027.-2028.

Operater terminala GAZ-SYSTEM provodi obvezujući postupak iskaza interesa, poznat i kao 'open season' kako bi potvrdio interes za proširenje trenutnog kapaciteta zakupa terminala, koji je otvoren za prijave do 29. rujna.

Mađarska državna energetska tvrtka MVM signalizirala je svoju namjeru ugovaranja kapaciteta iz terminala, istaknuo je ministar Szijjártó. Ako postupak da dobre rezultate, GAZ-SYSTEM bi mogao rezultirati drugom FSRU jedinicom (FSRU 2) s potencijalnim kapacitetom regasifikacije od 4,5 mlrd. m3. Eventualni mađarski zakup kapaciteta na sjeveru će u budućnosti imati utjecaja na zakup hrvatskog LNG terminala na Krku koji diže kapacitete na 6,1 mlrd. m3 regasifikacije godišnje, planirano do ljeta iduće godine.

Prema riječima mađarskog ministra, njegova poljska kolegica Anna Moskwa ponovila je da će Poljska pružiti političku potporu za proširenje energetske suradnje dviju zemalja za isporuke plina. "Postoje mnoga pitanja koja treba razjasniti u nadolazećim tjednima u vezi s cijenama, uvjetima isporuke i tehničkim detaljima, ali glavna stvar je da postoji spremnost da se po prvi put uspostavi sjeverna transportna ruta za opskrbu Mađarske prirodnim plinom", rekao je ministar. - naglasio je Szijjártó.

Mađarski ministar istaknuo je da, iako bi Mađarska željela dobiti plin iz novih izvora kao što su Azerbajdžan, Turska i Katar, kapacitet plinske infrastrukture jugoistočne Europe nije dovoljan da donese dovoljne količine u regiju. “Nadamo se da će se to promijeniti u budućnosti”, istaknuo je.

TAGOVI