Uskoro završava gradnja plinske interkonekcije Srbija-Bugarska

Autor: B. O. Objavljeno: 24.08.2023. 🕜 10:58 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Radovi na polaganju plinovoda (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• plinovodi, naftovodi
    Izvor: Shutterstock

Gradnja plinske interkonekcije strateški je bitan projekt u plinskom gospodarstvu, kaže Dubravka Đedović

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović obišla je radove na plinskoj interkonekciji Srbija-Bugarska, istaknuvši kako očekuje maksimalno zalaganje svih sudionika u projektu kako bi plinovod bio završen u roku, tj. u listopadu.

"Gradnja plinske interkonekcije Srbija-Bugarska strateški je bitan projekt u plinskom gospodarstvu, ali i u našoj energetici uopće jer će osigurati dodatni dobavni pravac i veću sigurnost opskrbe plinom", rekla je nakon obilaska gradilišta u mjestu Trupale kod Niša.

Izvođači radova kazali su ministrici kako su dosad isporučeni svi cjevovodi koji su potrebni za gradnju plinovoda te da je položeno 70 posto cijevi i izgrađeno 45 posto nadzemnih objekata, dok još treba napraviti veći dio radova na elektroinstalacijama.

 

Tranzitna zemlja

"Očekujem od izvođača i svih sudionika u projektu da budu maksimalno učinkoviti jer se nalazimo u završnoj fazi radova kako bismo u jesen u potpunosti završili plinsku interkonekciju kojom ćemo se povezati s novim opskrbljivačima i izvorima, ponajprije iz Azerbajdžana. S prijateljima iz Azerbajdžana smo razgovarali o količinama plina koje možemo dobivati iz te zemlje za potrebe predstojeće ogrjevne sezone, što je između 300 i 500 milijuna kubičnih metara, a možda i više", napomenula je, dodavši kako su radovi na području Srbije usklađeni s onima u Bugarskoj i da će se plinovodom koji je već izgrađen između Bugarske i Grčke Srbija povezati s izvorima plina koji stižu do Grčke, ponajprije iz Azerbajdžana i Kaspijske regije te LNG terminala.

"U budućnosti će taj pravac biti još značajniji, zbog diversifikacije izvora opskrbe plinom u Europi i mogućnosti da se taj energent kupuje od različitih opskrbljivača. Srbija s ovim plinovodom dobiva veću energetsku sigurnost te će imati ulogu tranzitne zemlje za okruženje, kao u slučaju plinovoda Balkanski tok", izjavila je, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

TAGOVI