Sjeverna Amerika nastavlja dominirati novim projektima za ponovno uplinjavanje LNG-ja

Autor: B. O. Objavljeno: 24.08.2023. 🕜 09:00 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • Tanker za ukapljeni prirodni plin (LNG) na terminalu (izvornik: Wojciech Wrzesien / Shutterstock, 2021.)

• LNG, LNG terminal, LNG tankeri
    Izvor: Wojciech Wrzesien / Shutterstock

Sjedinjene Američke Države slijede Meksiko i Kanada

Sjeverna Amerika nastavit će dominirati globalnim povećanjem kapaciteta za ponovno uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (LNG). Naime, prema analitičkoj tvrtki GlobalData, na Sjevernu Ameriku će otpadati oko 59 posto ukupnih povećanja kapaciteta za ponovno uplinjavanje LNG-ja između 2023. i 2027. godine. 

Najnovije izvješće GlobalDate 'Kapaciteti i kapitalni izdaci terminala za ponovno uplinjavanje, Prognoza po regijama, ključnim zemljama, tvrtkama i projektima (novogradnje, proširenja, planovi i najave) 2023.-2027.', otkriva kako će, prema očekivanjima, Sjeverna Amerika povećati ukupni kapacitet ponovnog uplinjavanja LNG-ja za 272,1 milijun tona godišnje zahvaljujući novim projektima koji se grade ili pak proširenjima postojećih.

 

Plin iz škriljaca

"U Sjedinjenim Američkim Državama će se najviše povećati kapacitet ponovnog uplinjavanja LNG-ja u Sjevernoj Americi do 2027., a one će činiti gotovo 80 posto ukupnog tog povećanja u regiji do tada. Snažna globalna potražnja za LNG-jom i obilna dostupnost plina iz škriljaca pokreće rast LNG terminala u Sjevernoj Americi", izjavio je Himani Pant Pandey, analitičar za naftu i plin u tvrtki GlobalData. 

Zatim, javlja GlobalData, na Meksiko će otpadati oko 12 posto ukupnih povećanja kapaciteta za ponovno uplinjavanje LNG-ja u Sjevernoj Americi. LNG terminal Sonora bit će pokretač povećanja kapaciteta u toj zemlji.

"Kanada slijedi Meksiko, čineći oko osam posto ukupnog povećanja kapaciteta u regiji do 2027. godine. Predloženi kanadski terminal za ponovno uplinjavanje LNG-ja glavni je pokretač u toj zemlji s kapacitetom od 14 milijuna tona godišnje do 2027. godine", zaključio je. 

TAGOVI