Mađarska je dogovorila opskrbu LNG-jem iz Katara

Autor: N. D. Objavljeno: 22.08.2023. 🕜 15:02 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Paluba tankera za LNG (izvornik: Shutterstock, 2013.)


• LNG tanker, LNG, tankeri, brodovi, pomorstvo
    Izvor: Shutterstock

Politički dogovor je postignut, treba ga samo operacionalizirati - i to preko Krka!

 Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó prošli je petak objavio da bi njegova zemlja mogla početi primati pošiljke ukapljenog prirodnog plina iz Katara već 2027. godine.

"Postigli smo politički dogovor, koji sada prate razgovori između dviju energetskih kompanija, Qatargasa i mađarskog MVM-a, kako bi se odredila količina, tempo i ruta isporuka plina u Mađarsku od 2027. godine", rekao je Szijjártó.

Mađarski šef diplomacije je dodao da Katar, koji je najveći svjetski izvoznik LNG-a, do 2027. nema raspoloživih kapaciteta.

Ako Hrvatska u skladu s obećanjima proširi kapacitet svog LNG terminala na Krku, gdje je Mađarska već korisnik broj jedan, tada će biti realna prilika da katarski plin uđe u opskrbu prirodnim plinom Mađarske u roku od otprilike tri godine,” rekao je ministar, prenosi CEEEnergy news.

Hrvatski LNG terminal ima kapacitet slanja do 2,6 mlrd. m3 prirodnog plina godišnje u nacionalnu mrežu. Proširenje je u pripremi već neko vrijeme, a ranije u lipnju premijer Andrej Plenković najavio je proširenje postojećeg plutajućeg LNG terminala na otoku Krku, s 2,9 na 6,1 mlrd. m3 plina godišnje.

Susjedna Mađarska još uvijek ovisi o Rusiji za većinu svojih potreba za naftom i plinom. Prema 15-godišnjem sporazumu potpisanom 2021., Mađarska trenutačno prima 4,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje preko Bugarske i Srbije prema dugoročnom sporazumu s Rusijom.

 

 

TAGOVI