Slovenija i Mađarska se usuglasile oko plinske interkonekcije

Autor: N. D. Objavljeno: 31.08.2023. 🕜 09:01 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Radovi na polaganju plinovoda (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• plinovodi, naftovodi
    Izvor: Shutterstock

Sve tješnija suradnja Mađarske i Slovenije - plin, električna energija, baterije...

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó objavio je u utorak na Facebooku da su predstavnici Mađarske i Slovenije finalizirali sporazum o suradnji prema kojem je izgradnja plinskog interkonektora "dobila zeleno svjetlo".

Ministar je istaknuo da je Slovenija do sada bila jedini susjed Mađarske bez poveznice između plinskih mreža dviju zemalja. Novi interkonektor imat će kapacitet od 440 mil. m3, što će omogućiti opskrbu plinskim koridorom Italija-Slovenija-Mađarska, rekao je ministar, dodavši da će to označiti "još jedan ključni korak prema energetskoj sigurnosti Mađarske". Konačni sporazum bit će potpisan u Budimpešti početkom listopada, pišu mađarski mediji.

Mađarska i Slovenija također su ojačale suradnju u području nuklearne energije te su izrazile potporu tom “održivom, jeftinom i sigurnom načinu proizvodnje električne energije”, rekao je ministar Szijjártó, dodavši da će Slovenija, slično kao i Mađarska, produžiti vijek trajanja svoje nuklearne elektrane i povećati njezinu snagu. Rekao je da su se strane u njegovim razgovorima u Sloveniji susrele oko velikih pitanja oko stvaranja regionalne burze električne energije, dodajući da bi mađarsko-srpsko-slovenska inicijativa mogla biti pokrenuta početkom sljedeće godine.

 
Tvornica baterija uz sufinanciranje države

 

Ministar je također potvrdio da će slovenska Andrada Group izgraditi tvornicu za recikliranje baterija u Alsózsolci, u sjevernoj Mađarskoj. Ministarstvo vanjskih poslova citiralo je ministra Szijjártóa koji je rekao da će nova tvornica osigurati da se "električne baterije proizvode u Mađarskoj bez ikakvog utjecaja na okoliš ... uz osigurano recikliranje baterija." Prema ministrovim riječima, Andrada “poštuje ekološke propise četiri puta strože od onih koji se provode u Mađarskoj”.

Dodao je da je nova tehnologija Andradina vlastita, te da je cilj "proizvodnju baterija učiniti kružnom, čime se čuva okoliš od bilo kakvog otpada". Također je dodao da će se nova tehnologija prvi put primijeniti u Alsózsolci. Novo postrojenje, koje će se izgraditi po cijeni od 26,2 milijuna eura, imat će kapacitet za recikliranje 10.000 tona baterija godišnje. Vlada daje gotovo polovicu novaca tom projektu, koji će otvoriti 200 novih radnih mjesta, dodaje se u priopćenju.

TAGOVI