Bulgartransgaz radi na plinovodu za vodik koji će biti dio EU koridora

Autor: N. D. Objavljeno: 25.04.2023. 🕜 12:37 Lokacija: Sofija (Bugarska)
  • Cijevi za izgradnju plinovoda ili naftovoda ili nekog drugog cjevovoda (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• plinovodi, naftovodi, cjevovodi
    Izvor: Shutterstock

Plinovod za vodik bi se trebao početi graditi krajem desetljeća

Bugarski operator plinskog sustava Bulgartransgaz objavio je da je u ranoj fazi razvoja plinovoda i prateće infrsatrukture za vodik, procijenjene na 860 mil. eura, koja bi bila dio budućeg europskog vodikovog koridora iz Jugoistočne u Središnju Europu, piše SeeNews.

Projekt je zamišljen kao nastavak na sličnu infrastrukturu koju u Grčkoj razvija operator DESFA, a podrazumijeva novi 250 km dugačak plinovod kroz jugoistočnu Bugarsku te dvije kompresorske stanice, objavljeno je u desetgodišnjem planu razvoja Bulgartransgaza. 

Plinovod bi trebao omogućavati dvosmjerni tok vodika između Bugarske i Grčke, s interkonekcijskom točkom Kulata-Sidirokastro. Računa se da će radovi biti ugovoreni u 2029. Projekt je dio scenarija  razvoja koje je napravila inicijativa Europska vodikova kralježnica (EHB), udruženja 32 operatora plinovoda čijih je Bulgartransgaz član. 

Prema planu investicija, Bulgartransgaz će alocirati 438 milijuna eura do 2027. da adaptira postojeću plinsku mrežu za do 10% vodika. Taj projekt, koji je dio napredne plinske mreže u Bugarskoj, još je u razvoju. 

TAGOVI