Njemački stručnjaci oštro protiv novog Zakona o energetskoj učinkovitosti

Autor: B.L. Objavljeno: 10.10.2023. 🕜 09:50 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Zgrada Reichstaga (Bundestaga) u Berlinu u Njemačkoj (foto: Tajana L., rujan 2018.)

• Berlin, Njemačka
    Izvor: Tajana L.

Novi zakon za njemačke instalatere rashladne opreme znači stvaranje značajnih birokratskih prepreka za njihovu djelatnost

U Njemačkoj su 21. rujna ove godine usvojene Izmjene i dopune Zakona o energetskoj učinkovitosti (EnEfG). No, Savezni ceh njemačkih obrtnika za izvođenje rashladnih sustava (BIV) na novi zakon, kojim su predviđene još strože mjere energetske učinkovitosti, gleda kao na stvaranje značajnih birokratskih prepreka za obavljanje svoje djelatnosti i smatra ga pogrešnim signalom u pogrešno vrijeme. Naime, u 'Newsletteru' BIV-a br. 189 jasno stoji: "Nažalost, u zavjetrini rasprave o Zakonu o energiji u zgradama (GEG) premalo je pozornosti bilo posvećeno EnEfG-u." Njemački obrtnici, instalateri rashladne opreme i uređaja više su puta jasno izrazili kritiku pri raspravi o spomenutim izmjenama i dopunama. Pri tome BIV osobito pogrešnim smatra tri članka EnEfG-a.

Prema članku 8., stavku 1. EnEfG-a, tvrtke s godišnjom prosječnom ukupnom konačnom potrošnjom energije većom od 7,5 GW h u posljednje tri završene kalendarske godine moraju uspostaviti sustav upravljanja energijom ili okolišem. Njemačka Savezna vlada pri tome je predložila vrijednost od 15 GW h, dok nedavno objavljena Direktiva o energetskoj učinkovitosti (EED) čak navodi 23 GW h kao graničnu vrijednost. Zbog toga BIV smatra sljedeće: "Ponašanje Savezne vlade pri tome je oprečno i ne može se razumjeti. Kao rezultat smanjenja te vrijednosti sada će značajno više obrtnika morati uspostaviti sustav upravljanja energijom ili okolišem. To znači nepotrebnu dodatnu birokraciju za te obrtnike. Uz to, takvi povećani zahtjevi značit će dodatno zauzumanje osoblja kod tih obrtnika, kod izvođača energetskih pregleda i u upravnim tijelima koje će onda drugdje nedostajati."

Člankom 9. predviđene su nepotrebni birokratski postupci za tvrtke. Prema tom članku, tvrtke s godišnjom prosječnom ukupnom konačnom potrošnjom energije u posljednje tri završene kalendarske godine većom od 2,5 GW h obvezne su izraditi i objaviti planove provedbe. Cjelovitost i točnost izvedbenih planova prije objave moraju potvrditi certifikatori, stručnjaci za okoliš ili izvođači energetskih pregleda.

Konačno, prema čl. 3., st. 16., sustav upravljanja energijom je sustav koji ispunjava zahtjeve iz DIN EN ISO 50 001. U čl. 3., st. 17. navodi se pak Sustav upravljanja okolišem EMAS. Prema Saveznom ministarstvu gospodarstva i zaštite klime (BMWK), certifikati ISO 14 001 nisu dopušteni za ispunjavanje obveza prema čl. 8 ff. Tvrtke imaju 20 mjeseci od stupanja Zakona na snagu za uspostavu sustava upravljanja energijom ili okolišem u skladu s čl. 8., st. 2. i za to vrijeme bit će izuzete od pregleda.

Zaključak BIV-a je da novi njemački Zakon tvrtke suočava s mnoštvom dodatnih birokratskih opterećenja, bez ikakve stvarne koristi. Tako bi se ubuduće, umjsto učinkovitih i budućnosti usmjerenih postupaka, sve više ljudi u tim tvrtkama morati baviti dokazivanjima i izvješćivanjima i brinuti se o ispunjavanju obveza, unatoč činjenici da u Njemačkoj posvuda nedostaje radnika. Istodobno, iz raznih smjerova dolaze signali da bi se i u bliskoj budućnosti morao mijenjati i novi EnEfG i to zbog ranije spomenutog EED-a, objavio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI